Veleposlanik Republike Rumunjske s županom o mogućnosti suradnje

V.V. | 7.2.2017. u 10:09h | Objavljeno u Aktualno

- Zadao sam sebi zadatak da današnjom posjetom otvorimo mogućnosti za suradnju između Varaždina, Varaždinske županije i lokalnih jedinica u Republici Rumunjskoj - kazao je jučer veleposlanik Republike Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantina Mihaila Grigorie koji je boravio u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Projekt suradnje s gradom Oradeom

- Županija i Grad koji imaju bogatu povijest, sigurnu i stabilnu sadašnjost te prosperitetnu budućnost zaista mogu biti ogledni primjer funkcioniranja jedne lokalne zajednice. Razmišljajući o onome što je zajedničko Varaždinu i nekim Rumunjskim gradovima zaključio sam da bi bilo dobro da organiziramo projekt suradnje s gradom Oradeom, a o svemu tome razgovarat ću s i s lokalnim vlastima u gradu Oradei i županiji Bihor, kako bismo realizirali taj projekt - rekao je veleposlanik Grigorie te istaknuo kako mu je iznimno drago što je imao priliku posjetiti Varaždinsku Županiju, te se zahvalio županu Štromaru na srdačnom gostoprimstvu.

U pratnji veleposlanika u posjetu Varaždinskoj županiji bili su i konzul Bogdan Brinzei te ekonomski savjetnik Sebastian Rusu, a prijemu je prisustvovao i zamjenik župana Alen Kišić.

Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlaniku župan Varaždinske županije Predrag Štromar, istaknuo je osobitosti Županije, njezin gospodarski i obrazovni potencijal, aktualne projekte te planove za budućnost i ulagačku klimu.

"Pripremili smo neke teme"

- Ovo je prvi posjet veleposlanika Republike Rumunjske Varaždinskoj Županiji otkako sam ja na funkciji. Izuzetno mi je drago što smo imali puno zajedničkih tema o kojima smo danas mogli razgovarati, a i pripremili smo neke teme s kojima ćemo surađivati u budućnosti. Drago mi je da veleposlanik dolazi iz jednog grada i županije koja ima oko 300 tisuća stanovnika, grada koji je vrlo sličan gradu Varaždinu i gdje ćemo očito moći zajednički surađivati. Razgovarali smo o i o situaciji u našoj županiji; o obrazovanju i gospodarstvu te u kojim smjerovima bi mogli uspostavit suradnju – rekao je župan Štromar te istaknuo kako je od veleposlanika dobio informaciju da Rumunjska također ima iskustva u metalnoj proizvodnji, proizvodnji auto dijelova ali i proizvodnji samih automobila.

Veleposlanik Republike Rumunjske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Constantin Mihail Grigorie zahvalio je na gostoprimstvu u županiji te naglasio da se ugodno osjeća u Županiji koja prednjači na mnogim područjima.

Nakon prijema veleposlanik je posjetio HGK-Županijsku komoru Varaždin te Svučilište Sjever.