Glavni savjetnik ministrice Divjak Marko Košiček na FOI-ju održao predavanje na temu osjetila

Napisao/la: -
FOI FOI Foto: Krešimir Đurić

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu jučer se održalo predavanje, u okviru SciBAra, neformalne znanstvene diskusije, održao znanstvenik i biokemičar Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Raznolikost boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa“ bila je tema predavanja koje je Košiček održao pred brojnom publikom, studentima i profesorima FOI-ja, ali i drugim interesentima. Košiček je biokemičar sa Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković i nagrađivani popularizator znanosti, a ovim je predavanjem želio publici približiti važnost ljudskih osjetila te ih upoznati s manje poznatim detaljima iz tog područja.

Košiček se u svom predavanju osvrnuo na svako pojedino osjetilo, naglašavajući da još uvijek postoji niz nepoznanica vezanih uz njih. Primjerice, kada se radi o osjetu njuha, tek su devedesetih godina otkrivene sićušne bjelančevine, koje se nazivaju njušni receptori, za što je kasnije dodijeljena i Nobelova nagrada. Košiček je također dodao da postoji pet osnovnih okusa - slano, slatko, gorko, kiselo i umami, no postoji mogućnost da se u dogledno vrijeme uvedu i novi, poput metalnog okusa, okusa masne hrane i drugi.

Bio je ovo 48. SciBAr u Varaždinu, koji Fakultet organizacije i informatike organizira s ciljem razvijanja dijaloga između znanosti i društva, znanstvenika i šire publike, stvarajući tako plodonosnu povezanost između znanosti i društva.

Martin Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.