Varaždinski vrtić ¨Dječji svijet¨ sudjelovao u Erasmus plus projektu na Kreti Foto: Grad Varaždin

Varaždinski vrtić ¨Dječji svijet¨ sudjelovao u Erasmus plus projektu na Kreti

Varaždinske vijesti | 27.2.2019. u 11:29h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U sklopu Erasmus plus projekta pod nazivom „Kreiranje, eksperimentiranje i suradnja – poboljšanje odgojne prakse u ranom djetinjstvu“ odgojiteljice varaždinskog Dječjeg vrtića „Dječji svijetTea Šarić i Dijana Ptiček, te pedagoginja Sanja Dretar sudjelovale su od 18. do 22. veljače na 3. međunarodnom treningu u na Kreti u Grčkoj.

Njihov domaćin bio je vrtić 1st Nipiagogio u gradu Rethymnu u središnjem priobalnom dijelu Krete. Uz odgajatelje iz Varaždina u tom europskom projektu sudjeluju partneri iz sedam dječjih vrtića iz Bugarske, Grčke, Hrvatske, Litve, Poljske i dva vrtića iz Portugala. Tijekom lipnja 2018. godine svi partneri su posjetili i Varaždin.

Za boravka u Grčkoj varaždinske odgajateljice upoznale su specifičan način rada s djecom u samoj dječjem vrtiću te u muzejskim i drugim prostorima tog atraktivnog turističkog grada od 35 tisuća stanovnika. Na radnim sastancima, rad Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ iz Varaždina predstavila je pedagoginja Sanja Dretar.

Tijekom boravka odgajatelja na Kreti organiziran je obilazak povijesne tvrđave i starog dijela grada Rethymna. Imali su priliku posjetiti i samostane Arkadi i Margarites, a zajedno s djecom iz tamošnjeg vrtića i partnerima iz Europe također i selo poznato po tradiciji izrade glinenih predmeta. Domaćini iz Rethymna pokazali su izrazitu gostoljubivost te su se svojim europskim partnerima potrudili predstaviti gastronomiju i kulturu Grčke odnosno Krete poput nadaleko poznatih plesova sirtakija, hasapioka i pentozalija.

U zaključku treninga još jednom se potvrdilo da su prednosti ovakvih projekta razmjena iskustava između predškolskih ustanova, vidljivost neposrednog pedagoškog rada s djecom u različitim europskim državama te upoznavanje s različitostima, kulturom življenja i turističkim ponudama zemlje domaćina.