Varaždinske Toplice: Dječji vrtić Tratinčica po prvi je put bio organizator Rimskog dana

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.10.2016. u 19:17h | Objavljeno u Društvo

Povodom Dječjeg tjedna, nakon što su sudjelovali na Danima Europske baštine i tom prigodom posjetili lokalitet rimskih iskopina, Dječji vrtić Tratinčica iz Varaždinskih Toplica po prvi je put bio organizator Rimskog dana.

Mališani su dan započeli „pravim“ rimskim doručkom te tako skupili snagu za sve predstojeće aktivnosti toga dana. Obučeni u rimske toge, oko 9 sati, dočekali su svoje prve goste.

Predstavnice Društva Naša djeca pripremile su im prigodne priče i osmislile likovnu radionicu predmeta od gline dok ih je pravo iznenađenje dočekalo u 10 sati kad su ih posjetili predstavnici rimske vojne postrojbe u kompletnoj ratnoj opremi, sa štitovima, kopljima i mačevima.

Uz budno oko ravnateljice Zavičajnog muzeja, vojnici su prikazali dio svojih vještina te su i malene naučili hodati uz uzvik.
Nakon rimske voćne gozbe, djeci su prezentirane tradicionalne rimske igre, uz koje su dobili replike autentičnih rekvizita kakve su za igru koristila djeca u starome Rimu.

Mališani su jedva dočekali svoj red za igru kako bi isprobali svoje mačeve te je nakon igara došlo je vrijeme za pravi rimski ručak koji se sastojao od piletine u bijelom umaku s hajdinskom kašom te rimska zlevanka s medom i grožđicama.

Nakon ručka, djeca su prisustvovala radionici izrade glinenih predmeta koju su tijekom dana mogli pogledati gosti.

Galerija slika