Varaždinska IV. osnovna škola uključila se u STEM revoluciju Foto: IV. Osnovna škola Varaždin

Varaždinska IV. osnovna škola uključila se u STEM revoluciju

I.D./Varaždinske vijesti | 1.3.2017. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

- S ponosom možemo priopćiti kako se naša škola prijavila na projekt STEM revolucija u školama, za masovno uvođenje micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Projekt je osmislio Institut za razvoj i inovativnost mladih, a na IV. OŠ Varaždin će ga provoditi mentorica Jelena Bajkovec koja će s učenicima raditi na edukaciji i programiranju - kazala je Jasmina Dvorski, ravnateljica IV. osnovne škole.

Na natječaj se prijavilo više od 900 osnovnih i srednjih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova u Hrvatskoj koje rade s djecom. Sve prijavljene ustanove dobivaju po 20 micro:bitova, a među njima i 40-ak škola i ustanova s područja Varaždinske županije.

BBC micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Riječ je o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj.

Iznimno jednostavan i pristupačan način korištenja i mogućnost bežičnog spajanja te velik broj senzora omogućuju korištenje ovih "mini računala" na razne načine u školama, uključujući i standardne predmete kurikuluma kao što su kemija, biologija, matematika, glazbeni i likovni odgoj i informatika. Jednostavnost i svestranost ovog uređaja čine ga laganim i zabavnim polazištem djece za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.