Uz Dan planeta Zemlje: Učenici OŠ Vidovec i Tužno pokazali da znaju sortirati otpad Foto: Čistoća Varaždin

Uz Dan planeta Zemlje: Učenici OŠ Vidovec i Tužno pokazali da znaju sortirati otpad

Varaždinske vijesti | 24.4.2018. u 19:21h | Objavljeno u Društvo

U osnovnim školama u Tužnom i u Vidovcu, uoči Dana planeta Zemlje koji se svake godine obilježava 22. travnja, Općina Vidovec organizirala je predavanja na kojima se učenike viših razreda podsjetilo na važnost razvrstavanja otpada i brige o okolišu. Predavanje su održali predstavnici tvrtke Čistoća d.o.o., koja je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina i 13 općina u Varaždinskoj županiji.

Predstavnici Čistoće još su se jednom uvjerili da učenici puno znaju o tome kako razvrstavati otpad jer već nekoliko godina, zahvaljujući upravo varaždinskoj komunalnoj tvrtki, u učionicama imaju kutije i vreće za razvrstavanje otpada koje redovito upotrebljavaju – plavu za papir i karton, žutu za plastiku i crnu za ostali otpad. Saznali su i da je cilj smanjiti udio otpada za 50 posto te da će uskoro početi izdvajanje bio-otpada, kao i edukacije mještana o gospodarenju otpadom. Učenicima su podijeljeni letci s jednostavnim uputama o razvrstavanju otpada i važnosti takvog postupanja.

- Predavanje je organizirano uz Dan planeta Zemlje, ali u našoj školi svaki se dan brine o okolišu. Našim učenicima to je svakodnevica, znaju koji otpad ide u koju kantu. To se vidi po urednosti u školi, a imamo organiziranu i eko-patrolu - rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno, koja ima status eko-škole.

- Od dana kada smo dobili kutije djeca ih redovito koriste, usvojili su znanja o razvrstavanju otpada i mi smo u školi zadovoljni. Također ono što su ovdje naučili primjenjuju i kod svojih kuća - kazao je Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec.

U obje škole bili su i predstavnici Općine Vidovec, zamjenik načelnika Dubravko Zavrtnik i Nikolina Košćak, viši referent za komunalno gospodarstvo u općinskom Jedinstvenom upravnom odjelu. Zamjenik načelnika je pozvao učenike da i dalje razvrstavaju otpad te da i tu naviku prenose u svojim obiteljima, kao dio brige za zajednicu u kojoj žive.

Osnovne škole Tužno i Vidovec na popisu su više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

 

Galerija slika