Fuszek: Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedan od 24 europska centra i možete si zapljeskati jer radite odlično!

vv | 27.10.2018. u 15:56h | Objavljeno u Društvo

Više od 800 učenika, njihovi mentori te voditelji okupili su se  na svečanosti kojom je obilježen početak rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije.  Darovitim učenicima je na svečanosti u Gospodarskoj školi Varaždin čestitke i pozdrave uputio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, kao i uvažena gošća iz Europskog vijeća za darovite (ECHA) - Csilla Fuszek, tajnica njihovog Kvalifikacijskog odbora za akreditacije, dr. sc. Mojca Juriševič, predstojnica Europskog centra za darovite Slovenija, te državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić.
 

centri_izvrsnosti_pocetak_rada_2018__2.JPG


Ova svečanost bila je posebna. Nakon 11 godina rada, u ovoj školskoj godini Centri će djelovati kao jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj i jedan od ukupno 24 centara u sklopu Europskog vijeća za darovite (ECHA). Devet centara izvrsnosti - iz informatike, biologije, fizike, hrvatskoga jezika, novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija – pohađat će 829 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima će raditi 135 mentora.
 
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić rekao je da nije slučajno da upravo Varaždinska županija ima europski centar izvrsnosti za darovite.

- Svi fantastični rezultati posljedica su ozbiljnog rada, koji je započeo još prije 11 godina. Ove godine smo postali europski centar izvrsnosti, a ulazak u „ligu prvaka“, najbolju europsku ligu, zasluga je entuzijasta koji su sve pokrenuli te sustava koji vode zamjenik župana Paljak i pročelnik dr. sc. Huđek. Iza toga je stotinu mentora koji svoje vrijeme, ljubav i energiju tkaju u fantastičnu svilu koja izlazi iz talenata naše djece. Dragi roditelji, potičite svoju djecu da postavljaju pitanja i razvijaju znatiželju te učinite sve da dobiju odgovore i da budu uporni. Vama djeco, želim da zadržite nesebičnost i dijelite svoje znanje. Svima želim puno novih fantastičnih uspjeha! – istaknuo je župan Čačić.
 
- Čestitam vam u uime Europskog vijeća za darovite, u kojem potičemo otvorenost razmišljanja i nesebičnost. Imamo oko 350 točaka za darovite u 41 državi te 24 centra za darovite.  Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedan od ta 24 centra i možete si zapljeskati jer radite odlično. Čestitam vam! – istaknula je Csilla Fuszek, tajnica Odbora ECHA-e, koja je direktorica Centra za darovite u Budimpešti.

centri_izvrsnosti_pocetak_rada_2018__4.JPG
 
Čestitke i pohvale uputila je i dr. sc. Mojca Juriševič. – Vaši centri nisu dobri, nego izvrsni. Kvaliteta vašeg rada dugo je vremena u Europi bila nevidljiva, no sad se u jednoj godini u potpunosti rascvjetala i primjer je dobre prakse ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi – rekla je dr. sc. Juriševič.
 
Jaču podršku najavio je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić. – Centri izvrsnosti u Varaždinskoj županiji funkcioniraju fantastično te ćemo u Ministarstvu vaš rad preslikati i u ostatku Hrvatske – naveo je dr. sc. Antičić.  
 
Uz zamjenika župana Tomislava Paljaka, na svečanosti su bili dekan Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Neven Vrček, prorektorica na Sveučilištu Sjever, izvanredna profesorica dr. sc. Anica Hunjet, ravnatelji škola te brojni drugi gosti koji su stigli i iz Osijeka, Zagreba, Vinkovaca i Splita.
 
Na svečanosti su rad svih devet centara izvrsnosti predstavili njihovi voditelji: Branko Topić, Damir Kliček, Damir Švelec, Vesna Vrček, Mihaela Vrbnjak-Grđan, Janja Banić, Darko Krznar, Iva Vukotić, Valentina Šinjori, Nataša Sedlar, Martina Vidović, Snježana Pejnović i Krunoslav Grudiček. Svečanost su vodili, snimali i fotografirali polaznici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik, a snimljena je i milenijska fotografija sa svim polaznicima, mentorima, voditeljima i gostima.