Učenici trećih razreda topličke škole upoznavali su prošlost svoga grada Foto: OŠ Varaždinske Toplice

Učenici trećih razreda topličke škole upoznavali su prošlost svoga grada

V.M./Varaždinske vijesti | 23.3.2017. u 15:24h | Objavljeno u Društvo

Učiteljice trećih razreda topličke Osnovne škole Ružica Erić i Biserka Bešenić su u petak, 17. ožujka, organizirale učenicima izvanučioničku nastavu kako bi upoznali prošlost svoga grada. Posjetili su Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama i Arheološki park Aquae Iasae.

Cilj je ove izvanučioničke nastave bio upoznati Zavičajni muzej kao kulturnu ustanovu koja čuva neke od najvrednijih spomenika Rimskog Carstva, kao i ostatke geološke povijesti nakon termalnog vrela te izloške koji svjedoče o kontinuitetu života i liječenja termalnom sumpornom vodom na tom prostoru.

U Muzeju se nalazi i povijesna dokumentacija koja govori o nastanku trgovišta Varaždinske Toplice i njegovu razvoju u srednjemu vijeku, a u njemu je i velika zbirka likovnih djela akademskih umjetnika te zbirka etnografskih predmeta. Muzej je osnovao 1937.g. toplički ljekarnik mr.ph. Josip Čabrijan.

Učenici su upoznali i Arheološki park Aquae Iasae, park s iskopinama iz rimskoga doba. U današnjemu parku je otkriven kompleks rimske javne arhitekture koji se sastoji od kupališnoga dijela, koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.

Muzejom i Arheološkim parkom učenike je provela kustosica prof. Spomenka Vlahović. Ukratko ih je upoznala i s projektom Rođenje Europe u koji je uključen Zavičajni muzej, a u njemu su već sudjelovali i sami učenici u 1. i 2.razredu.

Galerija slika