Učenici OŠ Vinica uživo promatrali Zemlju iz svemira

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.2.2018. u 17:37h | Objavljeno u Društvo

Učenici OŠ Vinica sudjelovali su u subotu u međunarodnom projektu Sally Ride EarthKAM. Riječ je o obrazovnom programu koji je podržan od NASA-e, a omogućuje učenicima i profesorima da uživo vide Zemlju iz Svemira.

To je omogućeno pomoću fotografske kamere koja se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Učenicima je omogućeno da zadaju koordinate smještaja bilo kojeg prostora na Zemlji iznad koje prolazi Međunarodna svemirska postaja u trenutku praćenja.

Kad postaja dođe iznad te zadane točke, odnosno grada ili mjesta kojeg bi učenici htjeli fotografirati, kamera napravi fotografiju, a učenici istu mogu pogledati u svojoj galeriji fotografija.

Učenici OŠ Vinica svoju su misiju ispunili u informatičkoj učionici koja je postala A clasrrom with the ultimate view. Pomoću zadanih kodova za aktivaciju aplikacije realizirali su projekt.

Cilj projekta je poticanje zanimanja učenika za geografiju, astronomiju i znanost uopće. Projekt je zanimljivom prezentacijom popratio vanjski suradnik Davor Maračić, dipl.inf. koji je djeci ukratko prezentirao zanimljivosti vezane uz događanja na ISS-u i Milica Žabčić, prof. geografije i voditeljica astronomske grupe u školi. Provedbi projekta pridružila se i ravnateljica škole Mirjana Jambriško.

- Ovo je zaista značajan događaj za školu vrijedan pohvale i ponosa jer smo mi prva škola u Varaždinskoj županiji koja je sudjelovala u ovom NASA-inom projektu na kojeg su se učenici vrlo rado odazvali. Do sada je je realizirano ovakvih 60 misija i sudjelovalo je preko 35 000 učenika i profesora u 40-ak država svijeta - izjavila je ravnateljica.