Učenici OŠ Svibovec doznali više o oslobodilačkom Domovinskom ratu

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.4.2019. u 12:15h | Objavljeno u Društvo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Varaždinske županije nastavlja s edukativnim tribinama / predavanjima na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“ koje se provode u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Novo izlaganje tako je održano u Osnovnoj školi Svibovec, a organizirao ga je UDVDR Klub Jalševec.

Dražen Geček, Ljudvek Cikač, Marijan Vusić i Martin Lukavski u dva su školska sata prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata, kao i o periodu neposredno pred njegovim izbijanjem, a u izlaganje se uključio i Anđelko Horvat, predsjednik UDVDR Klub Jalševec, u dijelu vezanom uz poginule hrvatske branitelje, učenike škole u Svibovcu, njih čak 11.

Izlaganje je bilo koncipirano u tri dijela; u prvom se govorilo o uzrocima, tijeku i posljedicama Domovinskog rata, a okončano je prikazom animiranog zemljovida „Domovinski rat“, Hrvatskog povijesnog muzeja.U  drugom dijelu učenici su sa zanimanjem pogledali novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku kovanica hrvatskih kuna u uporabi, s kojima ih je pobliže upoznao Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.Marijan Vusić učenicama i učenicima je pokazivao, ali ih i podučio malo o njima, autentične dijelove odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA, jedan stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke, koji je u doba rata bio jedini kontakt s 'vanjskim svijetom', te hrvatska zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995. U trećem dijelu se kroz prezentaciju temeljenu na stručnim izvorima i prikupljenim iskustvima hrvatskih branitelja više govorilo o ulozi žitelja Varaždinske županije u Domovinskom ratu, a upravo je to bio jedan od zanimljivijih dijelova izlaganja, sudeći po utiscima koje su učenici naveli u anketnim listićima.

Isto tako, veliki su interes pokazali prema ratnoj opremi, pancirki, oznakama, praznoj zolji koja potječe s Vukovarskog bojišta, tenkovskoj 'čahuri', vojničkom šljemu, kapi i 'beretki', koje su neki i isprobali.Očekivano, taj je dio, uz onaj numizmatički, te projekcije animiranog filma „Domovinski rat“ i kratkog dokumentarnog filma „Oluja – pet minuta za sjećanje“, kod učenika pobudio veći interes, što je također potvrđeno u anketnom listiću.

Naime, u završnom dijelu predavanja zamoljeni su da, ako žele, ispune anonimni anketni listić s nekoliko pitanja vezanih uz Domovinski rat, kao i uz ovo izlaganje. Svi su ga ispunili te pokazali iznimno visoku razinu poznavanja tema, a poput učenika na ranijim izlaganjima, većina se izjasnila da je tijekom izlaganja saznala nešto novo, s naglaskom na ulogu hrvatskih branitelja sa županijskog područja, posebice na one poginule u Domovinskom ratu.

- Odgovori na anketnim listićima isključivo će se koristiti za unaprjeđenje programa koje provode u UDVDR RH Podružnici Varaždinske županije, odnosno njenim Ograncima i Klubovima. Nedvojbeno, za tako visoku razinu poznavanja tema iz Domovinskog rata svakako najveće zasluge pripadaju učiteljima i školi u Svibovcu, koji su i sami sudjelovali u izlaganju, te se u njega i aktivno uključivali - kažu organizatori.

Predavanju su tako nazočili ravnateljica škole Melita Mesarić, profesor povijesti i geografije Davorin Milić, profesor fizike Mijo Sučić, obojica hrvatski branitelji, učiteljica njemačkog jezika Višnja Poustecki, te knjižničarka Ivana Pintač. Na kraju predavanja Marijan Vusić je ravnateljici škole Meliti Mesarić uručio darove - med koji proizvodi hrvatski branitelj Zvonko Galić, potom paket medenjaka i slastica, autentičnih proizvoda klenovničkog kraja, Medičarskog obrta Slavica Klenovnik, a predsjednik UDVDR Kluba Jalševec Anđelko Horvat primio je na dar butelju nagrađivanog vina kojeg proizvodi potpredsjednik ivanečkih dragovoljaca i veterana Željko Đurin.

Ovim, svečanijim dijelom, završen je posjet školi u Svibovcu, kojoj je izražena iskrena zahvala na gostoprimstvu, a u ime škole biranim se riječima obratila, te hrvatskim braniteljima zahvalila na dolasku, ravnateljica Melita Mesarić.