Učenici Gospodarske škole Varaždin obilježili Međunarodni dan tolerancije Foto: Gospodarska škola Varaždin

Učenici Gospodarske škole Varaždin obilježili Međunarodni dan tolerancije

Varaždinske vijesti | 20.11.2018. u 10:57h | Objavljeno u Društvo

Od 1996. godine, 16. studenoga diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan tolerancije, s naglaskom na aktivnostima koje se odnose na obrazovne institucije i širu javnost.

Učenici Gospodarske škole Varaždin obilježili su taj dan u petak, 16. studenoga u školskoj knjižnici prigodnom interaktivnom prezentacijom i filmovima koji su pobliže prikazali što to znači tolerancija. Cijeli događaj održao se na engleskom jeziku te su učenici aktivno sudjelovali u prezentaciji. Na kraju prezentacije, na pitanje koliko su učenici zaista tolerantni prema drugima, vidjela se tek pokoja ruka u zraku te je većina učenika priznala da nisu u svakoj situaciji potpuno tolerantni.

- Često dolazimo u situacije u kojima nam je teško tolerirati neku osobu, ali u tom trenutku trebamo se suzdržati i shvatiti da svatko onim što govori zapravo priča svoju istinu - rekla je učenica Lara Benković, jedna od voditeljica prezentacije.

- Ljudi su prirodno različiti; samo tolerancija može osigurati opstanak mješovite zajednice u svim regijama svijeta - zaključila je Marta Vuković, koja je uz Laru upoznala učenike s pojmom tolerancije.

Gospodarska škola i Prva gimnazija Varaždin su jedine škole iz Varaždinske županije udružene u ASPNet mrežu. Gospodarska škola primljena je u studenom 2018. godine. UNESCO ASPNet mreža udruženih škola pokrenuta je 1953. godine s ciljem promicanja načela UNESCO-a, unaprjeđivanja mira i međunarodne suradnje promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture u školama. Povezane škole za cilj imaju ispuniti tu misiju kroz pedagoške inovacije, poboljšanjem procesa učenja i međunarodne suradnje. One doprinose implementaciji ciljeva Obrazovanja za sve, a posebno unaprjeđivanja kvalitete obrazovanja.

- Uključivanje u UNESCO ASPNet mrežu škola omogućava nam umrežavanje sa školama širom svijeta i pokazuje da se mi u našoj školi, svojim radom i angažmanom, zalažemo za vrijednosti koje promiče UNESCO, a to su između ostalog nenasilje i tolerancija - istaknula je profesorica Alma Delija, ujedno i ASPNet koordinatorica te mentor ovog projekta u Gospodarskoj školi Varaždin.

gospodarska_skola_varazdin_-_medjunarodni_dan_tolerancije_1.jpg

gospodarska_skola_varazdin_-_medjunarodni_dan_tolerancije_2.jpg

gospodarska_skola_varazdin_-_medjunarodni_dan_tolerancije_3.jpg

gospodarska_skola_varazdin_-_medjunarodni_dan_tolerancije_4.jpg

gospodarska_skola_varazdin_-_medjunarodni_dan_tolerancije_5.jpg