Učenici Gospodarske škole Varaždin i PŠ Druškovec znaju kako mudro raspolagati novcem

I.D./Varaždinske vijesti | 25.3.2018. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin i Osnovne škole "Gustav Krklec" iz Maruševca - Područne škole Druškovec, pokazali su zavidnu financijsku pismenost na prvom nacionalnom natjecanju "Europski kviz o novcu", održanom 16. ožujka putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

Tim Gospodarske škole podijelio je treće mjesto s timom Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova, dok su učenici PŠ Druškovec osvojili četvrto mjesto. O njihovom uspjehu dovoljno govori i činjenica da je u nacionalnom natjecanju sudjelovalo čak 262 timova i razreda iz 140 škola iz cijele Hrvatske. Na natjecanje su se mogli prijaviti učenici 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, različitih usmjerenja i prethodnih znanja.

Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Organizirala ga je Hrvatska udruga banaka u suradnji s Institutom za financijsku pismenost Štedopis i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske. Organizatori ističu da su, iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, odnosno zajedničko odgovaranje na pitanja.

Neovisno što je nacionalno natjecanje završilo, svi mladi, ali i oni stariji, pozvani su da i dalje rješavaju kvizove za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, Europske unije i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na http://www.hub.hr/hr/kvizovi.

Dvojica učenika iz pobjedničkog tima, učenika 1. razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, otputovat će u Bruxelles, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 8. svibnja, zajedno s 60-ak europskih nacionalnih finalista iz 30-ak zemalja. Drugo mjesto pripalo je učenicama sedmih razreda Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba.

europski_kviz_o_novcu_-_3mj_Gospodarska_skola_Varazdin.jpg

europski_kviz_o_novcu_-_4_OS_GK_Marusevec_P.jpg