Učenici Centra Tomislav Špoljar napravili svoj prvi animirani film Foto: Vanima

Učenici Centra Tomislav Špoljar napravili svoj prvi animirani film

VV | 30.4.2017. u 11:46h | Objavljeno u Društvo

U Centru za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar' Varaždin od rujna 2016. godine pa sve do travnja 2017. godine nekoliko je učenika radilo svoj prvi animirani film. Radionice animiranog filma su vodili voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA – Ana Sever i Hrvoje Selec pod mentorstvom Eve Brlek, mag.rehab.educ.

Rezultat ove višemjesečne radionice je nastali animirani film pod nazivom 'Ples godišnjih doba' u trajanju od četiri minute. S učenicima su primjenjivane metodike rada kojima su savladavali različite likovne tehnike, upoznavali teksture i oblike, odnose među predmetima, kontraste i boje. Idejna začetnica projekta, Eva Brlek sve je detalje rada na ovom pilot projektu prezentirala u Zadru na Kongresu pod nazivom Suvremena edukacija i rehabilitacijska praksa u kontekstu znanstveno utemeljenih pristupa, koji je održan od 27. do 29. travnja u Zadru u organizaciji Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske.

Održala sam prezentaciju na temu Animirani film kao kreativna tehnika u radu s djecom s teškoćama u razvoju i prikazala animirani film Ples godišnjih doba koji su izradili učenici Centra 'Tomislav Špoljar' nakon nekoliko mjeseci rada. Kolege i kolegice s oduševljenjem su pratili prezentaciju, te će motivirani našim radom i sami probati realizirati slične projekte u svojim sredinama! Sadržaje i izradu animiranog filma smo prilagodili sposobnostima, mogućnostima, potrebama i interesima svakog pojedinog učenika, a uz voditelje VANIME u radu nam je pomagala i Dragica Zadravec. – kazala je Eva Brlek

Nastali animirani film oduševio je učenike i to je naša najveća nagrada za ovaj višemjesečni rad s njima. Ovom prilikom zahvaljujemo ravnatelju Vučiću i ostalim djelatnicima Centra 'Tomislav Špoljar' koji su nam pružili mogućnost da po prvi puta službeno pokrenemo ovaj pilot projekt. Suradnju ćemo zasigurno nastaviti i sljedeće školske godine. – rekao nam je Hrvoje Selec, jedan od voditelja VANIME

Nastali animirani film će premijerno biti prikazan i na ceremoniji otvaranja 8. VAFI festivala koje će biti održano 1. lipnja ove godine s početkom u 19 sati u kinu Gaj, a u sklopu festivala bit će održan i okrugli stol za zainteresiranu javnost na temu Rad s djecom u posebnim uvjetima koji će voditi mag.rehab.educ. Eva Brlek.