U topličkoj školi otvoren odjel produženog boravka kojeg trenutno pohađa 18 učenika

U topličkoj školi otvoren odjel produženog boravka kojeg trenutno pohađa 18 učenika Foto: Igor Derdić

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama od drugog je polugodišta otvorila odjel produženog boravka kojeg trenutno pohađa 18 učenika svih nižih razreda.

Naime, produženi boravak je neobvezni odgojno-obrazovni rad s učenicima razredne nastave nakon redovne nastave, a svakodnevno ga pohađaju učenici od 12 do 16 sati te ga vodi učiteljica Ana Zavada Horvat.

Prema njezinim riječima, organizacija rada u produženom boravku drugačija je od klasične nastave. Sastoji se od slobodnih i organiziranih aktivnosti te pisanja domaće zadaće.

- Slobodne aktivnosti učenicima služe za odmor od redovne nastave. Tada učenici imaju slobodu raditi što žele - međusobno razgovarati, igrati društvene igre, crtati i slično – objašnjava učiteljica Zavada Horvat, dodajući da je u sklopu produženog boravka organiziran i ručak.

Tijekom pisanja domaće zadaće učenike se potiče na samostalan i uredan rad, a učiteljica im pomaže ako je potrebno.

- Svaka domaća zadaća u produženom boravku je pregledana, a predviđeno vrijeme pisanja domaće zadaće je oko sat vremena, no ponekad može trajati kraće ili dulje – objašnjava sugovornica.

Kako bi ostatak vremena u produženom boravku bio što zanimljiviji i prihvatljiviji, za učenike se organiziraju likovne radionice, zajedničke igre u svrhu učenja i ponavljanja nastavnog sadržaja, odlazak u športsku dvoranu, šetnje i igre na otvorenom.

-Valja napomenuti da su za vrijeme produženog boravka učenici pod stalnim nadzorom učiteljice – ukazuje sugovornica i dodaje da produženi boravak učenicima pruža kvalitetno ispunjeno vrijeme kroz brojne aktivnosti stavljajući naglasak na individualne želje i potrebe svakog učenika. Neki od ciljeva takvoga rada su: učiti učenike kako redovito, odgovorno i samostalno učiti, razvijati individualne sposobnosti i interese učenika, učiti ih vještinama komunikacije, suradnje i pomaganja te osposobiti učenike za kreativno korištenje slobodnog vremena.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.