U OŠ Martijanec za učenike osigurano 30-ak tableta te dvije učionice s interaktivnim ekranima

| 29.11.2017. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Iako je najveći problem Osnovne škole Martijanec nastava u dvije smjene zbog čega je ove godine upisan čak jedan razred prvašića manje, u školi se ne daju smesti tim činjenicama pa iz onoga što imaju žele napraviti za svoje učenike najbolje što znaju.

Tako su aktivni na svim poljima. Naime, Osnovna škola Martijanec među rijetkima se nalazi u pilot projektu E-škole čime se radi na poboljšanju naobrazbe učenika i to uz tablete, prijenosna računala i interaktivne ploče. Uz to, kontinuirano su aktivni po pitanju humanitarnih aktivnosti te obilježavanja raznih događanja, a mogu se pohvaliti i ženskom vokalnom skupinom učiteljica pod imenom “Kresnice”.

Novi načini podučavanja
- Osim aktivnih učenika vrlo aktivni su nam i učitelji pa se možemo pohvaliti da, možda i jedini, imamo učiteljski zbor, odnosno posebno oformljenu vokalnu skupinu učiteljica koja aktivno sudjeluje na školskim priredbama, ali i raznim drugim manifestacijama unutar županije i izvan nje. Zbor čini 90 posto učiteljica naše škole, a vodi ga Tena Glavak, učiteljica glazbene kulture, te tako djeluju već četvrtu godinu - rekla je ravnateljica OŠ Martijanec, Sonja Huzjak.

Upoznavajući nas s ostalim aktivnostima svoje škole ravnateljica Huzjak je najveći naglasak stavila na CARNet-ov pilot projekt E-škole koji ih zaokuplja već nekoliko godina, a u kojeg su uključeni svi djelatnici škole. Inače, u projektu sudjeluje 150 škola iz cijele Hrvatske, a iz Varaždinske županije izabrane su tri srednje škole i šest osnovnih. Radi se o edukaciji učitelja o novim načinima podučavanja i upotrebi informacijsko komunikacijske tehnologije u nastavi, scenarija učenja i obradi digitalnih nastavnih sadržaja.

- Svi su učitelji prošli edukaciju, a zadnja će se održati 16. prosinca - rekla je ravnateljica, dodajući da su svi učitelji, kao i stručna služba škole dobili bilo tablete, bilo hibridna ili pak prijenosna računala, dok je za učenike osigurano 30-ak tableta te su opremljene dvije učionice interaktivnim ekranima. Sve će to učenicima omogućiti suvremenu nastavu i poučavanje, a što je učenicima daleko bliže nego klasični načini kreda i ploča.

- Učenici jedva čekaju da i sami počnu nešto konkretno raditi na svojim tabletima te u potpunom smislu interaktivno učiti na tabletima kreirajući nastavne sadržaje - rekla je sugovornica, dodajući da će se osim STEM predmeta interaktivna i zanimljiva nastava odvijati i na predmetu geografije i povijesti gdje se mogu iskoristiti različiti obrazovni sadržaji od video filmova, različitih 3D modela i slično. Bez ikakvih opasnosti za učenike prikazivat će se razni pokusi u kemiji ili upotreba nekih kemikalija te su učitelji oduševljeni jer će nastava postati daleko zanimljivija.

Osim uključivanja u projekte i razne aktivnosti škola niže uspjehe na brojnim poljima.

- Namjera nam je da već sada uočimo talente svojih učenika jer kod nas se stječe temelj koji treba prepoznati i dalje njegovati - rekla je sugovornica, dodajući da su već u ovoj školskoj godini imali nekoliko uspjeha. Tako je učenik Dario Kolman (7) dobio nekoliko nagrada za svoje literarno stvaralaštvo dok je učenik Matija Lovrenčić (7) sudjelovao u finalu kviza za poticanje čitanja kojeg provodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Pad broja učenika
Glavni problem koji tišti ovu školu je rad u dvije smjene zbog neadekvatnog prostora. Škola, unatoč stalnim naporima i dalje nije dograđena i, kako kaže ravnateljica, ove je godine došlo do posljedice toga problema, a to je pad broja učenika.

- Prvi smo put ostali bez 16. razrednog odjela. Inače, do sada smo uvijek upisivali paralelke od 1. do 8. razreda, dok smo ove godine upisali samo jedan odjel prvašića i to zbog toga jer je došlo do velikog iseljavanja naših mladih obitelji. Sele se u sredine koje im pružaju bolje uvjete za život i obrazovanje - ustvrdila je sugovornica, dodajući da su joj to roditelji otvoreno rekli. Dodaje da tome rezultira i nedostatak vrtića. Inače, škola danas broji 200-ak učenika, a smanjenje učenika imat će dugoročno posljedicu tehnološkog viška učitelja od 5. do 8. razreda po svim predmetima.

- To je jedna od stvari koju nismo mogli izbjeći i ne bismo htjeli da se to nastavi jer smo, trenutno, jedna od rijetkih škola koja ima svu nastavu zastupljenu stručnim kadrom - navodi.
Dodaje da trenutno postoje neke najave oko pomoći iz Županije i Općine. Županija bi preuzela projekt energetske obnove škole kojim bi se promijenio stari krov zgrade, obnovila kuhinja i blagovaonica, dok bi Općina dala svoj doprinos u dogradnji šest učionica pa bi se time riješio problem nastave u dvije smjene.

- Kada se to riješi, na nama ostaje da to potvrdimo uspjesima i predstavljanjem škole na raznim natječajima i natjecanjima u koje se, i inače, uključujemo svake godine i postižemo zaista dobre rezultate, a sve zahvaljujući ambicioznom i stručnom kadru koji ne žali svoje vrijeme za pripremu učenika te marljive učenike - zaključila je ravnateljica.

Označeno u