U holu Medicinske škole akcija: Mjerili glukozu u krvi, krvni tlak i kolesterol u krvi

Varaždinske vijesti | 15.11.2017. u 19:36h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, učenici 2.c, 4.c i 5.a razreda Medicinske škole Varaždin proveli su pod vodstvom nastavnica P. Jakopović i D. Hac u školskom holu mjerenje glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola u krvi, uz podjelu informativnih brošura i letaka.

Naime, dijabetes, odnosno „šećerna bolest“, poremećaj je u organizmu prouzrokovan potpunom ili djelomičnom nesposobnošću gušterače da proizvodi hormon inzulin ili neosjetljivošću stanica na inzulin. Normalne vrijednosti glukoze (šećera) u kapilarnoj krvi kod osobe koja je natašte kreću se između 3.3-5.5 mmol/L.

Krvni tlak je sila kojom krv tlači na stjenke krvnih žila. Sastoji se od sistoličkog te dijastoličkog krvnog tlaka. Vrijednosti normalnog arterijskog krvnog tlaka odrasle osobe za sistolički krvni tlak su120-129 mmHg te za dijastolički 80-84 mmHg.

Kolesterol je sastavni dio metabolizma u organizmu i pokazuje koliki je rizik od nastanka srčano-žilnih bolesti. Razlikujemo LDL ili „loš kolesterol“ te HDL ili „dobar kolesterol“. Poželjno je da su vrijednosti LDL-a što manje, a HDL-a što veće, odnosno da su vrijednosti ukupnog kolesterola u krvi manje od 5,0 mmol/L.

U suradnji s Medicinskom školom Varaždin, akcija obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa održala se i u drugim školama: Prva Gimnazija Varaždin i Druga Gimnazija Varaždin, pod vodstvom nastavnice I. Delonga Habek i prof. N. Vuković te nastavnica M. Dugi i S. Furdi.