Ilija i Aleksandra s ravnateljicom Janjom Banić i ministricom Divjak Foto: Prva gimnazija Varaždin

Troje maturanata Prve gimnazije Varaždin među 20 najuspješnjih na državnoj maturi

Varaždinske vijesti | 31.7.2018. u 17:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) održana svečanost dodjele priznanja i nagrada nauspješnijim maturantima prema kriteriju rezultata na ispitima državne mature te nagrade Soljačić.

Među 20 najboljih maturanata po prosječnoj riješenosti obveznih ispita (iz hrvatskoga jezika, matematike i obveznoga stranog jezika) na višoj razini, koje je MZO nagradilo s po 2.500 kuna te priznanjima, nalazi se i troje učenika Prve gimnazije Varaždin - Aleksandra-Saša Božović, Ilija Srpak i Šimun Šopar, koji zbog spriječenosti nije prisustvovao svečanosti.

- Ponosni smo što se među nagrađenima našlo i troje učenika iz Prve gimnazije. Tako smo ovu godinu zaključili u društvu najboljih škola, među svega nekoliko njih koje su imale više od jednog nagrađenog maturanta, jedini iz Varaždinske županije uopće, a posebno nam je čestitala i ministrica, dr.sc. Blaženka Divjak - poručuju iz Prve gimnazije te dodaju da je Aleksandra-Saša upisala matematiku na Oxfordu, dok je Ilija odabrao studij kemije na Cambridgeu.

nagrade-MZO-maturanti-1.jpg

(izvor: MZO)

- Čestitamo našim najuspješnijim maturantima, ali i svim njihovim profesorima čiji je kvalitetan rad utkan u temelje ove nagrade - ističu iz Prve gimnazije.

MZO je nagradilo i osam učenika koji imaju 100 posto na dva ispita, a nisu među 20 najboljih po prosječnoj riješenosti obveznih ispita.

Nagradu Soljačić, koja se dodjeljuje na inicijativu hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na odsjeku za fiziku na najprestižnijem svjetskom tehničkom sveučilištu, MIT u Bostonu, te iznosi 5.000 američkih dolara, osvojila je Iva Madunić iz Splita. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolje rezultate na ispitima državne mature iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na višoj (A) razini.