Toplički učenici uspješni na Festivalu matematike i šaha

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.4.2018. u 20:10h | Objavljeno u Društvo

Na 4. Festivalu matematike održanom 5. travnja nastupio je, uz više od tisuću učenika iz osam županija, 41 učenik topličke osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića.

U pojedinačnom dijelu natjecanja nastupilo je 14 topličkih učenika. U kategoriji 4. razreda sudjelovali su Mislav Matkun, Petar Kanešić, Jan Čurdija i Mia Ivančan. U kategoriji 5. razreda sudjelovali su Darija Ratković, Luka Hajduk i Leon Slatki . U kategoriji 6. razreda nastupio je Leonard Pokos, a od sedmaša su se natjecali Borna Bešenić, Marko Mihalić i Luka Čečura. U kategoriji 8. razreda sudjelovali su Filip Križanić, Marko Dvorski i Hrvoje Hostnjak. Filip Križanić je osvojio 2. mjesto u pojedinačnoj kategoriji te je nagrađen medaljom i knjigom.

U ekipnom dijelu predstavnici topličke škole nastupili su s devet ekipa. U kategoriji ŠPANCIRERI ( 3. i 4. razred) ekipu "Petice" predstavljali su Vanda Vitez, Petar Kanešić, Kevin Posavec i Fran Mičuda, ekipu "Čudnovati kljunaš" sačinjavali su Mislav Gotić, Petar Križanić, Ema Ratković i Ana Đuras. Ekipu "Knjiga" činili su Lana Vugrinec, Lucija Horvat, Luka Lončarić i Emil Anđel. Ekipa "Lopta" bili su Roko Kalničanec, Kristijan Prodanović, Karla Janušić i Antun Kuček dok su ekipu "Kamioni" sačinjavali Marko Bujanec, Nikola Pošta, Jakov Kraš i Luka Huzjak.

U kategoriji HUSARI ( 5. i 6. razred) predstavnici topličke škole sudjelovali su s dvije ekipe. Ekipu "Toplissa" činili su Nika Đuras, Darija Ratković, Tajana Valent i Luka Hajduk, dok su u ekipi "Tetraedar" bili Leonard Pokos, Lorena Filipović, Tomislav Jug i Dora Šebrek.

U kategoriji PURGARI (7. i 8. razred) ekipu "Lemniskata" činili su Hrvoje Hostnjak, Laura Kanešić, Matej Ratković i Helena Petrić, dok je ekipa "Građani" u sastavu Filip Križanić, Marko Dvorski, Borna Bešenić i Luka Čečura osvojila 1. mjesto te su nagrađeni medaljama i peharom.

Nakon natjecateljskog dijela učenici su, prema želji, mogli sudjelovati u radionicama kemije, fizike, informatike, šaha, origamia i slagalica. U pratnji učenika bile su učiteljice Nevenka Bareta, Ružica Erić, Dajana Sakač, Mirela Glavnik i Zlatko Čmigović.

Nadalje,  u Prvoj gimnaziji Varaždin 7. travnja održan je 2. Festival šaha te je u sklopu festivala održano devet odvojenih turnira: A, B i C turniri nižih razreda osnovne škole, A, B i C turniri viših razreda osnovne škole, turnir srednjih škola, brzopotezni turnir seniora te simultanka nacionalne majstorice Noemi Špiranec, učenice 1. gimnazije Varaždin.

Na petom, posljednjem turniru Pojedinačnog prvenstva učenika osnovnih škola Varaždinske županije nastupilo je 115 natjecatelja, a ponovno su ga obilježili učenici Osnovne škole A. i I. Kukuljevića iz V. Toplica osvojivši tri medalje na najjačim A turnirima te četiri pehara za ukupni poredak.

Među njima su i prvaci županije u obje konkurencije, Filip Križanić u konkurenciji viših razreda te Petar Križanić u konkurenciji nižih razreda.

Na najjačem, A turniru viših razreda vodila se dramatična borba za prvo mjesto između Hrvoja Hostnjaka i Filipa Križanića koji su se, na prethodna četiri turnira, izmjenjivali na 1. i 2. mjestu. Nakon što su u 2. kolu u međusobnoj partiji remizirali obojica su nastavili nizati pobjede do predzadnjeg 6. kola kad je Hrvoje „samo“ remizirao protiv Leona Martinčevića iz PŠ Druškovec.

Filip nije propustio priliku te je pobjedivši sve ostale protivnike osvojio 1. mjesto na turniru i 1. mjesto u ukupnom poretku. Hrvoje je je bio 2. na turniru i 2. u ukupnom poretku, a 3. mjesto na turniru i u ukupnom poretku osvojio je Leonardo Petriš iz PŠ Druškovec.

Jedina djevojčica među osam najboljih šahista viših razreda bila je Silvija Sever iz PŠ Druškovec koja je osvojila 6. mjesto na turniru i 5. mjesto u ukupnom poretku.

Na B turniru viših razreda školu iz V. Toplica predstavljala je Tina Šebrek osvojivši 7. mjesto te 14. mjesto u ukupnom poretku, a pobijedio je Franjo Milić iz II. OŠ Varaždin.

Na C turniru viših razreda pobijedio je Mirko Bušić iz VI. OŠ Varaždin. Na A turniru nižih razreda nije bilo toliko neizvjesnosti kao kod viših razreda, a pobijedio je Petar Križanić, učenik OŠ A. i I Kukuljevića iz V. Toplica, sa svih sedam pobjeda iz sedam partija te po treći put zaredom postao prvak županije u konkurenciji nižih razreda.

Iza sebe, na 2. mjestu na turniru i u ukupnom poretku, ostavio je Maxa Poljana iz VI. OŠ Varaždin, aktualnog prvaka Hrvatske u ubrzanom šahu u konkurenciji do 8 godina te Adriana Petrusa iz OŠ Bisag. OŠ iz V. Toplica na A turniru predstavljali su još i Mislav Matkun na 5. mjestu i Luka Lončarić na 6. mjestu.

Na B turniru nižih razreda pobijedio je Petar Kanešić iz V. Toplica, a najbolja djevojčica bila je Jelena Inkret iz PŠ Druškovec osvojivši 2. mjesto na turniru, a time je bila i najbolje plasirana djevojčica u ukupnom poretku nižih razreda zauzevši 10. mjesto.

Na C turniru pobijedio je Filip Smuđ iz VI. OŠ Varaždin, a topličku školu predstavljali su Vedran Ljubić na 12. mjestu i Jura Dolenec na 25. mjestu.

U ukupnom poretku kod nižih razreda, uz pobjednika Petra Križanića, od učenika topličke škole veliki uspjeh i pehar za 3. mjesto osvojio je Mislav Matkun. Od ostalih topličkih učenika Luka Lončarić zauzeo je ukupno 5. mjesto, Petar Kanešić 7., Vedran Ljubić 29., Jura Dolenec 33., a Petar Kukec 70. mjesto.

U simultanki je nacionalna majstorica, srednjoškolka Noemi Špiranec na 15 ploča ostvarila rezultat 10,5:4,5. Na turniru srednjih škola pobijedio je Matija Njegač iz Elektrostrojarske škole ispred školskog kolege Luke Herekovića, bivšeg učenika topličke osnovne škole, a na seniorskom brzopoteznom turniru prošlogodišnje prvo mjesto obranio je Goran Šegović, član ŠD Varaždin.

Pet partija s A turnira nižih i viših razreda uživo je prenošeno preko interneta, a zanimljivije partije projicirane su i na zid dvorane za igru. Prisutni su se mogli zabaviti i rješavanjem zadataka u animatorskom kutku, igrajući vrtni šah većih dimenzija ili razgledavajući izložbu vrijednih i zanimljivih šahovskih garnitura.

Detaljni podaci o festivalu mogu se pronaći ovdje.

20180407_141632.jpg

20180407_143005.jpg

 

IMG_20180405_160701_1.jpg

20180407_100710.jpg

Fotografija9434.jpg

20180407_110947.jpg