Topličanci sat Hrvatskog jezika posvetili povijesnom hrvatskom pismu - glagoljici Foto: Sanja Habek

Topličanci sat Hrvatskog jezika posvetili povijesnom hrvatskom pismu - glagoljici

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.3.2019. u 08:17h | Objavljeno u Društvo

Povodom obilježavanja Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva učenici sedmih razreda s učiteljicom Sanjom Habek posvetili su sat Hrvatskoga jezika glagoljici.

S tim su povijesnim hrvatskim pismom učenici upoznati još u šestom razredu kada su posjetili crkvicu sv. Luciju u Jurandvoru na otoku Krku u kojoj je pronađen jedan od najznačajnijih glagoljskih spomenika - Bašćanska ploča. Osim iznošenja dojmova s terenske nastave i prisjećanja radionice tijekom koje su naučili pisati svoje ime, učenici su u igri asocijacija otkrivali ime prve hrvatske tiskane knjige.

Upravo je 22. veljače, dan kada je tiskan Misal po zakonu rimskoga dvora, Hrvatski sabor nedavno proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Također, Institut je na svojim mrežnim stranicama Hrvatski u školi otvorio rubriku Volim glagoljicu pa je ovaj dan bio izvrsna prilika da sedmaši provjere svoje poznavanje glagoljičnih slova.

Tako su učenici prvo ponovili pisanje glagoljičnih slova, poigrali se "Glagoljicom pamtilicom" i međusobno se natjecali kvizom. Budući da se u Varaždinskim Toplicama nalazi brončani križ s natpisom na glagoljici, a dao ga je podići Ivan Kukuljević Sakcinski uz grob svoga oca Antuna Kukuljevića, učenici su dobili zadatak otkriti što piše na njemu.

- Cilj je ovih školskih aktivnosti poticanje učenika na promicanje ljepota i vrijednosti tog važnog simbola nacionalnog kulturnog identiteta - kažu u Školi.