Sveučilište Sjever: Predstavljeni novi studijski programi u Sveučilišnom centru Koprivnica Foto: Sveučilište Sjever

Sveučilište Sjever: Predstavljeni novi studijski programi u Sveučilišnom centru Koprivnica

Varaždinske vijesti | 24.4.2018. u 13:55h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na Sveučilištu Sjever u ponedjeljak 23. travnja održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni novi preddiplomski studiji Prehrambena tehnologija te Tehnička i gospodarska logistika, koji će studentima biti dostupni od ove jeseni (akademske godine 2018./2019.) u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Konferenciju za medije otvorio je rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković istaknuvši kako je Sveučilište Sjever osluškujući potrebe gospodarstva na sjeveru Hrvatske odlučilo pokrenuti dva nova studija u STEM području.

- Sveučilište Sjever pokretanjem novih studija ponovno dokazuje dinamičan razvoj u smjeru zadovoljavanja potreba gospodarstva. Oba programa predstavljaju konkurentan pristup na tržištu i potrebna su našem gospodarstvu. Studij Prehrambene tehnologije izvodit će se u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu čija je podrška iznimno važna, razvit će se vrhunska kvaliteta, kvalitetan kadar, ali i novi znanstveni projekti - istaknuo je rektor Milković.

Prof.dr.sc. Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu novinarima je naglasio kako je pokretanje novog studija Prehrambene tehnologije logičan nastavak dugogodišnje i uspješne suradnje sa Sveučilištem Sjever. Program novog studija temelji se na silabusu koji je izradio stručni tim na čelu s prodekanicom Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Jadrankom Frece.

- Suradnja sa Sveučilištem Sjever zasigurno je win-win kombinacija u kojoj svi dobivamo. Studij ne predstavlja konkurenciju našem fakultetu, jer osim programa kojeg smo mi napisali, kolegije će izvoditi naši profesori. Ono što je nama zanimljivo jest činjenica da će kadar koji će proći ovaj trogodišnji studij u Koprivnici vjerojatno iskazati želju za daljnjim usavršavanjem na diplomskoj razini, za koju vjerujemo da će se pravovremeno ostvariti kod nas na fakultetu u Zagrebu - kazao je dekan Ježek.

Novi preddiplomski stručni studij Prehrambena tehnologija predstavila je i prof.dr.sc. Jadranka Frece, prodekanica za znanost na PBF-u te naglasila kako je studij koncipiran na način da zadovoljava potrebe suvremenog društva.

- Studij, osim što je atraktivan i moderan, temelji se na strategijama Europske Unije i Republike Hrvatske. Prilikom izrade programa za navedeni studij, naglasak smo stavili na razvoju gospodarstva, inovacija, znanstvenoj izvrsnosti u proizvodnji tradicionalne i visokokvalitetne hrane - istaknula je prodekanica Frece.

Preddiplomski stručni studij Tehnička i gospodarska logistika predstavio je doc. dr. sc. Marko Stojić, pročelnik Odjela za tehničku i gospodarsku logistiku te pojasnio kako je navedeni studij u STEM području pokrenut zbog gospodarskih razloga ove regije i županije, ali i zbog potrebe poboljšanja uvjeta studiranja naših studenata.

- S obzirom na jake gospodarske subjekte u našoj regiji i potrebe studenata, pokretanje studija Tehničke i gospodarske logistike je logičan slijed. Također, studenti koji navedeni smjer studiraju u Varaždinu od ove će jeseni moći studirati i u Koprivnici, a za sve one željne daljnjeg usavršavanja i razvoja karijere u Sveučilišnom centru Koprivnica izvodi se diplomski studij Održiva mobilnost i logistika - rekao je pročelnik Stojić.

Prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša na kraju je novinarima istaknuo sve studijske programe koji se izvode u oba Sveučilišna centra, ukupno njih 25, od čega je 90 posto studenata u STEM području, što svakako predstavlja prednost Sveučilišta Sjever u odnosu na ostala sveučilišta u Hrvatskoj. Također, Sveučilište Sjever kontinuirano razvija STEM područja, u svom radu prati najnovije tehnologije i trendove te uspješno odgovara na zahtjeve gospodarstva ovoga kraja.