Profesor Babić u Varaždinu: Sve manje brakova jer su mladi bez posla

| 24.1.2017. u 08:06h | Objavljeno u Društvo

Koordinacija za ljudska prava Varaždinske županije organizirala je danas stručno predavanje na temu "Obitelj u suvremenom društvu". 

Profesor Zdenko Babić s Pravnog fakulteta u Zagrebu na predavanju je srednjoškolcima i ostalima približio temu sa socioekonomskog aspekta pa je govorio o obiteljskoj politici u Hrvatskoj, njezinim prednostima i izazovima, ekonomsko-socijalnim uvjetima i njihovim odnosom na obitelj te kako instrumenti socijalne politike utječu na obitelj.

S druge strane, o obitelji u suvremenom društvu, Bono Zvonimir Šagi, istaknuti hrvatski teolog i višegodišnji predavač na Institutu za teološku kulturu laika pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu, govorio je s duhovno-etičkog aspekta pa se osvrnuo na obitelji kroz socijalni nauk Crkve te vezi crkvenog nauka o obitelji i društva u smislu prihvaćanja ovog nauka kao opće društvene vrijednost.

Profesor Babić je istaknuo da brojni izazovi prijete obitelji. Pa je među ostalim rekao da je u Hrvatskoj kriza dugo trajala pa je po stopi nezaposlenosti mladih Hrvatska na 4. mjestu, veću imaju samo Grčka, Španjolska i Italija. To se itekako održava na sklapanje obitelji.

Babić ističe da sve manje brakova nastaje uslijed nemogućnosti zapošljavanja mladih ljudi. Oni trebaju realne osnove za život i to je jedan od velikih izazova.

Hrvatska bi trebala napraviti ozbiljnu, sveobuhvatnu strategiju namijenjenu mladima i mladim obiteljima da bi stvorili određena poboljšanja u obiteljskoj politici - rekao je profesor Babić napominjući da je ljubav najvažnija, ali ako se obitelj nađe u ozbiljnim ekonomskim poteškoćama, padne u siromaštvo, najteže posljedice ostaju na djeci.

Ako su djeca dugotrajno izložena siromaštvu to prijeti njihovom kognitivnom, intelektualnom razvoju. I sama stabilnost obitelji je ugrožena. Suvremeni izazovi su brojni i veliki, Ustav kaže da je obitelj pod posebnom zaštitom države, a mi nemamo proaktivnu obiteljsku politiku u Hrvatskoj – zaključio je.

S druge strane, teolog Šagi naglašava da je nekad postojala ravnotežu liberalnog kapitalizma i socijalizma-marksimzma, koje su brojni smatrali negativnim tako da je takvu situaciju papa Leon 13. nazvao jednog bolešću, a drugi smjer krivim lijekom.

Sad je situacija još gora s globalnim sustavom kapitalizma. Sve je svedeno na novac i obitelj se sve više raspada. Čovjek se mjeri po kapitalnoj vrijednosti, a ne po dostojanstvu – zaključio je Šagi.

Galerija slika