Sudionici projekta "The School we like to learn in" posjetili Varaždin

Sudionici projekta "The School we like to learn in" posjetili Varaždin Foto: Varaždinska županija

Partnerima projekta pod nazivom "The School we like to learn in", u koji je uključena i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina, predstavljena je politika obrazovanja Varaždinske županije.

Riječ je o projektu iz programa Erasmus+, koji pokušava dati odgovor na pitanje kako smanjiti prerano napuštanje škole kroz animaciju učenika raznim aktivnostima koje ih vežu uz školu i čine ju zanimljivom i privlačnom, s obzirom da rano napuštanje škole ili odustajanje utječe na ljude tijekom života i smanjuje njihovu priliku za sudjelovanjem u društvenim, kulturnim i gospodarskim dimenzijama društva te povećava individualni rizik od nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti.

Predstavnike škola iz Latvije, Italije, Španjolske, Portugala i Austrije ugostio je župan Predrag Štromar zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, a gostima je prezentiran sustav obrazovanja Varaždinske županije te Centri izvrsnosti, kako bi se podijelili primjeri dobre prakse.

Štromar je izrazio zadovoljstvo ovim posjetom gostiju iz Latvije, Italije, Španjolske, Portugala i Austrije te istaknuo kako se nada da će svatko od njih za svoju državu pronaći nešto što će dati poboljšanje u kvaliteti obrazovanja kako bi što više učenika završavalo srednju školu.

- Varaždinska županija je najkonkurentnija županija u Hrvatskoj i županija koja ima najbolji sustav osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj. Više od 60 posto našeg proračuna ulažemo u obrazovanje. Morali smo toliko početi ulagati, jer smo uglavnom imali tvornice kožarske i tekstilne industrije gdje ljudi nisu trebali završiti srednju školu, a da bi mogli raditi. Danas ulažemo u ona zanimanja koja imaju veću vrijednost, a trenutno se najviše traže programeri u metalnoj industriji i općenito IT sektor. Primijetili smo da nam u zadnje dvije, tri godine dosta rastu plaće, a i inače smo iznad prosjeka države. Trenutno naše srednje škole polazi 8.000 učenika, a od toga ih je oko 6.500 iz naše županije, dok razlika dolazi iz druge županije, što potvrđuje da imamo najbolji obrazovni sustav – naglasio je Štromar dodavši kako je Županija imala problema u pregovorima s Europskom unijom kad je tražila sredstva za ulaganje u obrazovanje i izgradnju osnovnih i srednjih škola, gdje nije dobila ništa, upravo iz razloga što ima najbolji prosjek završavanja srednjih škola koji iznosi čak 98 posto.

Ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zoran Hajek napomenuo je kako je iznimno zadovoljan realizacijom projekta.

- Projekt je trajao dvije godine i zaista smo uložili veliki trud kako bi djeci pružili što više stvari izvan redovnog obrazovanja, od raznih aktivnosti, mobilizacijskih i motivacijskih te ih time zadržali što duže u školi i u tome smo uspjeli - zaključio je ravnatelj.

Prezentaciju o obrazovanju u Varaždinskoj županiji održao je pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poslove župana mr.sc. Robert Kelemen. Inače, partneri projekta su Srednja škola Mistelbach iz Austrije, ITC Calamandrei srednja škola iz Rima u Italiji, grupa osnovnih škola iz Amareleje u Portugalu pod nazivom Agrupamento de Escolas de Amareleja, Srednja škola Donoso Cortes iz Don Benita u Španjolskoj te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina, a voditelj projekta je Srednja škola Malpils iz Latvije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.