Strukovno obrazovanje: Ponuda i potražnja se usklađuju, no nužne su i mjere za povećanje plaća

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Broj upisanih učenika u srednje škole u tekstilni smjer i kožarstvo je povećan tri puta, dok je gimnazijski program smanjen za jedan razred – to je samo jedan od primjera mjera koje se poduzimaju u Varaždinskoj županiji s ciljem da se maksimalno uskladi ponuda i potražnja na tržištu rada.

Izneseno je to na zajedničkoj tematskoj sjednici Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju i Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije na temu „Strukovno obrazovanje i potreba za strukovnim obrazovanjem na tržištu rada – mjere i preporuke“, koja je održana prošli tjedan u Županijskoj palači.

- Ključni elementi za poboljšanje strukovnih zanimanja na našem području su daljnja koordinacija ponude i potražnje na lokalnom tržištu rada, stipendije, popularizacija strukovnih zanimanja i povezivanje učenika i poslodavaca, ali i liberalizacija tržišta rada, fleksibilizacija radnog zakonodavstva, rasterećenje poslodavaca od nameta te provedba porezne reforme – zaključci su tematske sjednice članova dvaju savjetovanih tijela.

Složili su se da na regionalnoj i lokalnoj razini partneri dobro surađuju i razmjenjuju informacije, no pojedini problemi mogu se rješavati isključivo na državnoj razini, i to prvenstveno rasterećenjem plaćanja davanja poslodavaca, čime bi se omogućilo povećanje neto plaća u sektorima koji zapošljavaju osobe sa strukovnim zanimanjima.

Sjednicu su vodili predsjednica Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Varaždinske županije Robert Vugrin.

- Strukovno obrazovanje ima golemi potencijal i trebalo bi mladim ljudima nuditi mogućnosti kako za zapošljavanje, tako i za nastavak obrazovanja. Razvijanjem novih pristupa strukovnom obrazovanju i osposobljavanju također se može omogućiti da se i odrasli uključe u neki oblik cjeloživotnog obrazovanja, što i jest jedan od ciljeva Europske unije – napomenula je Nina Begičević Ređep.

Zamjenik župana Vugrin je istaknuo da broj nezaposlenih više nije ključni problem Varaždinske županije.

- Na to ukazuje stalni pad broja nezaposlenih, tako da je u svibnju ove godine Varaždinska županija imala stopu nezaposlenosti od 4,5 %, što je jedna od najnižih stopa u državi. Nižu stopu imali su samo Istarska županija i Grad Zagreb. Međutim, problem su strukturna neusklađenost ponude i potražnje radne snage te male plaće. Strukovna zanimanja treba učiniti privlačnima za učenike i roditelje te naglašavati da za njima vlada potražnja na našem lokalnom tržištu rada, naravno uz povećanje plaća – rekao je Vugrin.

Branka Šaško iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin je izvijestila da od ukupnog broja nezaposlenih, koji kontinuirana pada, 30 posto čine osobe strukovnih zanimanja.

– Osobe sa strukovnim zanimanjima kao što su šivač, prodavač, konobar, kuhar i elektroinstalater brže se zapošljavaju – navela je Branka Šaško.

Varaždinska županija uvažava potrebe poslodavca, a u prilog tome govori i broj upisanih u tekstilni smjer i kožarstvo koji je povećan za tri puta, dok je gimnazijski program smanjen za jedan razred, napomenuo je pročelnik Županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

- Najbolje rezultate u Varaždinskoj županiji pokazuju upravo strukovne škole, i to u području poljoprivrede, zdravstva i strojarstva. Srednja škola Arboretum Opeka i Medicinska škola imenovane su regionalnim centrima kompetentnosti u sektoru poljoprivrede te zdravstva. Mogu najaviti da će Varaždinska županija ujesen postati službeni član Europskog udruženja regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje, što bi također trebalo poboljšati kvalitetu strukovnih škola – rekao je Huđek.

Prezentacije su na tematskoj sjednici održali Dragutin Gložinić, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin i Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

Milak je istaknuo dobru suradnju s partnerima, srednjim školama Varaždinske županije, HGK-om i HZZ-om te učinkovitu koordinaciju aktivnosti s Varaždinskom županijom.

- Upravo zahvaljujući toj suradnji realizirani su važniji projekti, poput dogovora oko upisa u strukovna zanimanja, kampanje „Odaberi svoju školu“, organiziranog posjeta učenika osnovnih škola Varaždinske županije 3. Zagrebačkom obrtničkom sajmu i pilot-projekt opremanja tehničke učionice u Osnovnoj školi Maruševec – rekao je Milak

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.