SDP predlaže uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole

N.P./VV | 9.7.2018. u 10:53h | Objavljeno u Društvo

SDP Varaždinske županije i Gradska organizacija SDP-a Varaždin predlažu uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u višim razredima osnovnih škola, kojima je osnivač Varaždinska županija i Grad Varaždin. Kako navode, Građanski odgoj izvodio bi se jedan sat tjedno, odnosno s maksimalnim fondom od 35 sati godišnje, i to od školske godine 2019./2020.

Učenici bi se uključili dobrovoljno i neobavezno, uz suglasnost roditelja. Uvođenje bi bilo postupno, tako da bi se prvo uključili peti razredi i provedba bi se nastavila do kraja osnovnoškolskog obrazovanja

Kao razloge uvođenja Građanskog odgoja naveli su sve različita devijantna ponašanja mladih, društvena neangažiranost ali i niska razina političke pismenosti, jačanje netolerancije te nedostatak znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život.

Istaknuli su da je cilj uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja da učenici postanu odgovorni i aktivni građani u društvu koje njeguje toleranciju i međusobno poštovanje. To bi imalo utjecaj na čitavu zajednicu, najviše preko obitelji i prijatelja učenika. Svi bi se poticali na proaktivno djelovanje, kritičko razmišljanje, traženje informacija, poduzimanje inicijativa i sudjelovanje u životu zajednice.

S provedbom Građanskog odgoja i obrazovanja započelo se eksperimentalno u osnovnim školama u Gradu Rijeci nakon čega se u cijeli proces uključila Primorsko goranska županija i Istarska županija, te gradovi Sisak, Poreč, Pazin, Rovinj, Pula i Umag.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, Neven Bosilj, istaknuo je kako bi prema proračunima, 150 tisuća kuna trebalo biti dovoljno za prvu godinu provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama Grada Varaždina, što uključuje plaće učitelja te cjelokupnu pripremu i edukaciju za prvu godinu provođenja.

Predstavljanju prijedloga uvođenja Građanskog odgoja prisustvovali su predsjednica Županijske organizacije SDP-a Barbara Vupora Antolić, predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković, potpredsjednik varaždinskog SDP-a i gradski vijećnik Neven Bosilj, vijećnik SDP-a u Skupštini Varaždinske županije Krešimir Šalig, predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih Luka Zrinski i Vladimir Grudenić