Rudarska škola iz Varaždina među pet nagrađenih škola u RH za projekt volontiranja

V.V. | 14.12.2017. u 15:55h | Objavljeno u Društvo

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva , u petak 1. prosinca je na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelila je svoju godišnju volontersku nagradu „Otisak srca“ za 10 volonterskih inicijativa osnovnih škola i 5 inovativnih modela volontiranja u srednjim školama...

Među pet nagrađenih srednjih škola u Republici Hrvatskoj je i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina sa projektom „Srcem i znanjem do zdravlja“.

Projekt je inovativan po tome što uključuje učenike u volonterski rad na području nutricionizma, a temelji se na dosadašnjim aktivnostima koje su učenici tehničari nutricionisti provodili u školi i lokalnoj zajednici.

Predloženi model razvoja volonterstva usmjeren je na rješavanje problema u lokalnoj zajednici vezanih uz loše prehrambene navike koje dovode do razvoja kroničnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes tipa II i bolesti krvožilnog sustava koje umanjuju kvalitetu života i najčešći su uzrok smrtnosti današnjice. Broj oboljelih od dijabetesa tipa II u posljednjih se desetak godina udvostručio.

slika1

Problem su osobe koje imaju dijabetes tipa II , a to ne znaju. Ranim otkrivanjem dijabetesa, smanjuju se komplikacije vezane uz bolest, što je i jedan od ciljeva planiranih aktivnosti. Budući da se pravilne prehrambene navike formiraju u dječjoj dobi, aktivnosti u vrtićima i osnovnim školama usmjerene su na sprječavanje rizičnih čimbenika za zdravlje, a to su prekomjerna težina i pretilost u dječjoj dobi. I u ovom slučaju, podaci za Varaždinsku županiju su zabrinjavajući, oko 20 % djece u 8. razredu je pretilo. 

- Model volonterskog i društvenog angažmana „ Srcem i znanjem do zdravlja“ sinergija je srca i znanja jer učenici uz ulaganje osobnog vremena i truda, ulažu i svoje znanje koje su stjecali tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na najhumaniji način povezuju znanje iz školskih klupa s primjenom u praksi. Dobrobit za lokalnu zajednicu je u podizanju zdravstvenog standarda članova lokalne zajednice, a samim time i kvalitete života u školi, unutar obitelji i lokalnoj zajednici. Ono što također treba naglasiti u ovom modelu je međugeneracijska solidarnost jer djeca uče od mladih koji im svojim primjerom istovremeno pokazuju vrijednosti obrazovanja i vrijednosti volonterskog rada u zajednici. Zahvaljujemo se Nacionalnoj zakladi što je u aktivnostima iz područja nutricionizma prepoznala jedan novi vid volontiranja i njegovu dobrobit za lokalnu zajednicu , a financijska podrška će nam omogućiti neke nove aktivnosti koje do sada nije bilo moguće provesti - rekla je Karmen Kokot, dipl. ing., autorica i voditeljica projekta.

Nacionalna zaklada vodeća je javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koja od 2006. godine dodjeljuje nagradu za najkvalitetnije i najinovativnije volonterske inicijative u osnovnim školama, a od 2007. godine nagrađuje i najinovativnije modele razvoja volonterstva u srednjim školama. Natječaj je otvoren za sve škole u Republici Hrvatskoj, a svaka nagrada uključuje 10.000,00 kuna za provedbu nagrađene inicijative ili modela volontiranja te plaketu "Otisak srca".