Rudarska škola iz Varaždina među pet nagrađenih škola u RH za projekt volontiranja

Napisao/la: V.V. -

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva , u petak 1. prosinca je na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelila je svoju godišnju volontersku nagradu „Otisak srca“ za 10 volonterskih inicijativa osnovnih škola i 5 inovativnih modela volontiranja u srednjim školama...

Među pet nagrađenih srednjih škola u Republici Hrvatskoj je i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola iz Varaždina sa projektom „Srcem i znanjem do zdravlja“.

Projekt je inovativan po tome što uključuje učenike u volonterski rad na području nutricionizma, a temelji se na dosadašnjim aktivnostima koje su učenici tehničari nutricionisti provodili u školi i lokalnoj zajednici.

Predloženi model razvoja volonterstva usmjeren je na rješavanje problema u lokalnoj zajednici vezanih uz loše prehrambene navike koje dovode do razvoja kroničnih nezaraznih bolesti kao što su dijabetes tipa II i bolesti krvožilnog sustava koje umanjuju kvalitetu života i najčešći su uzrok smrtnosti današnjice. Broj oboljelih od dijabetesa tipa II u posljednjih se desetak godina udvostručio.

slika1

Problem su osobe koje imaju dijabetes tipa II , a to ne znaju. Ranim otkrivanjem dijabetesa, smanjuju se komplikacije vezane uz bolest, što je i jedan od ciljeva planiranih aktivnosti. Budući da se pravilne prehrambene navike formiraju u dječjoj dobi, aktivnosti u vrtićima i osnovnim školama usmjerene su na sprječavanje rizičnih čimbenika za zdravlje, a to su prekomjerna težina i pretilost u dječjoj dobi. I u ovom slučaju, podaci za Varaždinsku županiju su zabrinjavajući, oko 20 % djece u 8. razredu je pretilo. 

- Model volonterskog i društvenog angažmana „ Srcem i znanjem do zdravlja“ sinergija je srca i znanja jer učenici uz ulaganje osobnog vremena i truda, ulažu i svoje znanje koje su stjecali tijekom srednjoškolskog obrazovanja i na najhumaniji način povezuju znanje iz školskih klupa s primjenom u praksi. Dobrobit za lokalnu zajednicu je u podizanju zdravstvenog standarda članova lokalne zajednice, a samim time i kvalitete života u školi, unutar obitelji i lokalnoj zajednici. Ono što također treba naglasiti u ovom modelu je međugeneracijska solidarnost jer djeca uče od mladih koji im svojim primjerom istovremeno pokazuju vrijednosti obrazovanja i vrijednosti volonterskog rada u zajednici. Zahvaljujemo se Nacionalnoj zakladi što je u aktivnostima iz područja nutricionizma prepoznala jedan novi vid volontiranja i njegovu dobrobit za lokalnu zajednicu , a financijska podrška će nam omogućiti neke nove aktivnosti koje do sada nije bilo moguće provesti - rekla je Karmen Kokot, dipl. ing., autorica i voditeljica projekta.

Nacionalna zaklada vodeća je javna institucija za suradnju, povezivanje i financiranje organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koja od 2006. godine dodjeljuje nagradu za najkvalitetnije i najinovativnije volonterske inicijative u osnovnim školama, a od 2007. godine nagrađuje i najinovativnije modele razvoja volonterstva u srednjim školama. Natječaj je otvoren za sve škole u Republici Hrvatskoj, a svaka nagrada uključuje 10.000,00 kuna za provedbu nagrađene inicijative ili modela volontiranja te plaketu "Otisak srca".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.