Radionicom Dah prošlosti mog zavičaja toplički 3.b razred oživio prošlost Foto: OŠ Varaždinske Toplice

Radionicom Dah prošlosti mog zavičaja toplički 3.b razred oživio prošlost

V.M./Varaždinske vijesti | 2.4.2017. u 12:35h | Objavljeno u Društvo

Radionicom Dah prošlosti mog zavičaja na satu razrednika, a u sklopu provođenja Građanskoga odgoja, učiteljica 3.b razreda Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Biserka Bešenić, uključila je učenike u aktivnosti vezane uz prošlost zavičaja.

Cilj je radionice bio potaknuti učenike da uoče vezu između prošlosti,sadašnjosti i budućnosti, da razviju svijest o zavičajnom i nacionalnom identitetu i izgrade stav o potrebi čuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine.

Učiteljica im je na početku sata demonstrirala bakinu narodnu nošnju, a zatim su učenici trebali izračunati kada je učiteljica rođena i koje je godine ona išla u treći razred. Učenici su se vratili u prošlost gledajući učiteljičine osobne fotografije iz 1976. kada je i sama bila učenica trećeg razreda.

Kroz svoju priču učiteljica je učenike upoznala s poslovima iz prošlosti koje je obavljala sa svojim roditeljima, od ruždženje kuruze do čehanje perja, ali i sa starinskim igrama kao što su slaganje „koca“, zgrada pomoću oruška i mlin s bijelim i crnim grahom.

Učenici su se i sami mogli okušati u ruždženju kuruze i čehanju perja, a na kraju radionice su isprobali i neke od starinskih igara. „Mlin“ je tako postala omiljena igra koju učenici trećeg razreda zaigraju prije početka nastave ili za vrijeme velikih odmora.