Prva osnovna škola dobila priznanje za projekt smanjenja korištenja PVC vrećica Foto: 1. OŠ Varaždin

Prva osnovna škola dobila priznanje za projekt smanjenja korištenja PVC vrećica

I.D./Varaždinske vijesti | 16.5.2017. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Predstavnici I. osnovne škole Varaždin zadovoljni su se vratili s Državne svečanosti Eko škola Republike Hrvatske, održane 12. svibnja u Zagrebu, na kojoj su osim proglašenja novih Eko škola i produljenja statusa dosadašnjim, podijeljene i potvrde za provedbu ostalih projekata.

I. osnovna škola trenutno održava dijamantni, najviši status, a ove školske godine četvrti je put sudjelovala u projektu "Litter Less Campaign" (Za manje otpada), koji u Hrvatskoj podupire Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE), tvrtka Mars Hrvatska i Udruga Lijepa Naša.

- Sudjelovali smo s temom "Smanjenje korištenja PVC vrećica", za što smo primili priznanje i imali čast prezentirati svoj projekt. Iz sredstava koje smo dobili u projektu, kupili smo šivaći stroj i platno te u suradnji sa Školskom zadrugom naše škole sašili vrećice i otisnuli na njih poznati moto naše škole: "Prva je prva". Učenici po želji svoje vrećice mogu i dodatno ukrasiti bojama - naglasila je školska eko-koordintorica Draženka Kolonić.

U sklopu projekta istraživali su i upotrebu PVC vrećica kod učenika i djelatnika škole na početku i kraju projekta, a iznimno su zadovoljni rezultatima koji pokazuju da je broj PVC vrećica u školi smanjen za 43 posto.

- Iako je projekt službeno završen, platnene vrećice šivat ćemo i dalje - najavljuju iz I. osnovne škole.