Promovirano "Dvanaest predavanja iz Filozofije kemije" u Prvoj gimnaziji

VV | 11.10.2017. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

U petak 6. listopada u prostorijama knjižnice varaždinske Prve gimnazije, održana je promocija knjige prof. dr. sc. Hrvoja Vančika „Dvanaest predavanja iz Filozofije kemije“, koju je autor izdao u vlastitoj nakladi (IuHV,2017.). Brojnom auditoriju obratili su se najprije predstavnici organizatora, ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić i predsjednik VFK-a Matija Mato Škerbić, da bi ovo jedinstveno, iznimno i vrijedno izdanje predstavio sam autor u veoma zanimljivom, inspirativnom i efektnom predavanju.

Izbor Prve gimnazije Varaždina kao mjesta za prvu hrvatsku promociju knjige pokazao se punim pogotkom, ali i sasvim logičnim i ispravnim jer je Vančik rođeni Varaždinac i bivši đak ove škole s dugom i bogatom tradicijom, zapravo jedan u nizu velikana koje je škola iznjedrila.

Hrvoj Vančik je doktor kemije i redovni profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje obnaša dužnost predstojnika Zavoda za organsku kemiju i gdje je utemeljio predmet Povijest i filozofija kemije. Vančik je član Senata Sveučilišta u Zagrebu te voditelj više međunarodnih projekata i konferencija, dobitnik prestižne Državne nagrade za znanost Republike Hrvatske 2002. te autor više desetaka znanstvenih radova u najvažnijim svjetskim časopisima, gdje djeluje i kao član uredništva i recenzent. Njegove knjige na engleskom objavljuje najugledniji svjetski znanstveni izdavač Springer, a autor je i niza sveučilišnih udžbenika i skripti na hrvatskom jeziku. Osim toga, predavanja ja držao i na Yaleu u SAD-u te na Ruskoj akademiji nauka u Moskvi. Također, izdao je i više znanstvenih radova u prestižnim časopisima filozofskih odnosno humanističkih struka.

Na kraju, treba reći kako je predstavljena knjiga izvanredno važan, pionirski i jedinstven doprinos Filozofiji znanosti, znanosti kemije (posebice Povijesti kemije), ali i hrvatskoj znanosti općenito (službeni udžbenik Sveučilišta u Zagrebu - Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis), kao i svekolikoj zainteresiranoj javnosti.