Projekt "Financijska pismenost i poduzetništvo" županijskog Savjeta mladih primjer dobre prakse Foto: Varaždinska županija

Projekt "Financijska pismenost i poduzetništvo" županijskog Savjeta mladih primjer dobre prakse

Varaždinske vijesti | 15.12.2018. u 21:46h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Udruge gradova RH, Grada Pule i Savjeta mladih Grada Pule te uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, od 7. do 9. prosinca ove godine je u Puli održana 3. Nacionalna konferencija savjeta mladih gdje je pilot projekt Savjeta mladih Varaždinske županije "Financijska pismenost i poduzetništvo" predstavljen kao primjer dobre prakse.

Nacionalna konferencija savjeta mladih održava se svake godine u drugom gradu u Hrvatskoj s ciljem promocije savjeta mladih i jačanje njegove uloge u donošenju odluka i kreiranju lokalnih politika te u konačnici osnaživanju i izgradnji kapaciteta članova savjeta mladih. Tijekom tri dana trajanja konferencije više od 100 sudionika iz cijele Hrvatske imali su prilike slušati predavanja i raspravljati s velikim brojem stručnjaka iz područja rada s mladima. No, najveći fokus konferencije je bio na članovima savjeta mladih koji su kroz zajednički rad na temelju primjera dobre prakse iznjedrili konkretne rezultate koji mogu biti korisni za njihov budući rad.

U konkurenciji 19 pristiglih prijedloga, pilot projekt Savjeta mladih Varaždinske županije "Financijska pismenost i poduzetništvo" uvršten je u šest najboljih primjera dobre prakse. Podsjećamo, cilj projekta je produbiti postojeća i omogućiti stjecanje novih znanja i vještina na području osobnih financija. Projekt je započeo s provedbom ove godine u srednjim školama s područja Varaždinske županije, gdje učenici kroz interaktivne radionice koje koordinira profesor matematike Krunoslav Habunek raspravljaju pitanja poput pravilnog planiranja financijskih ciljeva učenika srednjih škola, razlikovanje želja i potreba te kako se ponašati prilikom odabira radnog mjesta ili studija.

Projekt je na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih predstavio predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki.

- Uvrštavanje našeg projekta u primjere dobre prakse na nacionalnoj razini veliko je priznanje za rad Savjeta mladih Varaždinske županije, ali i poticaj za što veći angažman u borbi za mlade, njihovu sadašnjost i budućnost. Projektom "Financijska pismenost i poduzetništvo" željeli smo potaknuti raspravu o problemu financijske pismenosti među mladima, ali i ponuditi rješenje. Mislim da je taj projekt dobar početak i nadam se da će nakon evaluacije donosioci odluka razmotriti na koji način implementirati financijsko obrazovanje u naš obrazovni sustav - rekao je Lukavečki.

Varaždinska se županija na 3. Nacionalnoj konferenciji izrazito dobro predstavila, jer su uz članove Savjeta mladih Varaždinske županije, aktivno kroz tri dana trajanja konferencije u njezinom radu sudjelovali i članovi Savjeta mladih grada Varaždina, Ivanca i Lepoglave, a konferenciju je moderirao Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave.

Savjet_mladih_Pula_1.jpg

Savjet_mladih_Pula_2.jpg

Savjet_mladih_Pula_3.jpg

Savjet_mladih_Pula_1.jpeg