Projekt "Biciklom sigurno do škole": Zabilježeno smanjenje stradavanja biciklista Foto: Krešimir Đurić

Projekt "Biciklom sigurno do škole": Zabilježeno smanjenje stradavanja biciklista

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.11.2018. u 18:29h | Objavljeno u Društvo

S ciljem da se smanji stradavanje biciklista jer je prema podacima Policijske uprave Varaždinske u zadnjih 10 mjeseci evidentirano 50-ak stradanja biciklista, Strojarska i prometna škola uključila se u projekt u suradnji sa Zakladom za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ i učenicima III. OŠ pod nazivom „Biciklom sigurno do škole“.

U sklopu projekta s učenicima osmih razreda III. Osnovne škole Varaždin i prvih razreda Strojarske i prometne škole, održana je edukacija o pravilima ponašanja u prometu, opasnostima koje prijete biciklistima ako nisu vidljivi te je edukacija potkrijepljena statistikama prometnih nesreća biciklista u prometu, a učenicima su se podijelile "mačje oči" za bicikle te promotivno-edukativni letci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.000 kuna, od čega je Zaklada osigurala financijsku podršku od 3.500 kuna te Škola 3. 500 kuna  kroz financijsku podršku i rad nastavnika i ostalih zaposlenika.

- Provođenje projektnih aktivnosti započelo je u ožujku 2017., a trajalo je do kraja studenog. U projekt smo uključili one učenike na koje treba preventivno djelovati jer dolaze iz prigradskih područja u centar grad pa su u najvećoj opasnosti - rekla je voditeljica projekta Vlatka Slunjski Piskač. 

Ravnatelj škole naglasio je da, iako se radi o projektu koji je realiziran s relativno malim financijskim sredstvima, ima veliki doprinos.

- Svaki projekt je prilika za školu i za društvo te će ostaviti korisne rezultat za budućnost. Ovo je projekt koji je realiziran s relativno malim financijskim sredstvima, ali njegov doprinos će biti veliki. Kada gledamo naše okruženje, odnosno grad Varaždin, vidimo da je jako pogodan za biciklistički prijevoz koji je pokazatelj zdravlja društva i ekološke osviještenosti. Stoga, moramo raditi na sigurnosti biciklista posebno učenika koji nisu u dovoljnoj mjeri svjesni opasnosti koje im prijete - rekao je ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar.

Naime, prema podacima koje su učenicima, na završnoj konferenciji predstavljanja projekta u četvrtak, iznijeli predstavnici PU Varaždinske evidentirano je u zadnjih 10 mjeseci ove godine 50-ak stradanja biciklista, ali se bilježi smanjenje stradavanja biciklista. Bitan je čimbenik, svakako, njihova dobra viđenost u prometu pa obavezno svaki biciklist mora nositi reflektirajući prsluk i imati na biciklu svjetla posebno u noći i za vrijeme smanjene vidljivosti.