Program MIŠ-a bilježi rast: Uključeno čak 7750 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola

Program MIŠ-a bilježi rast: Uključeno čak 7750 učenika iz 19 osnovnih i srednjih škola Foto: Gradski muzej Varaždin

Edukacijska djelatnost jedan je od najvažnijih segmenata u suvremenoj svjetskoj muzeologiji, pa se prema tome posebna pozornost pridaje ulozi muzejsko-galerijskih ustanova u njihovu aktivnom sudjelovanju u odgojno-obrazovnom procesu djece i mladih.

Gradski muzej Varaždin u tom smislu je provodio posebne programe još prije nekoliko desetljeća, koji su s vremenom, zbog više objektivnih okolnosti, izgubili kontinuitet, no ponovno je ta intencija aktualizirana prije nekoliko godina, i to kroz program MIŠ – Muzej i škola.

Program je na početku obuhvaćao samo učenike varaždinskih osnovnih škola koji su, uz iskaznice MIŠ-a, tijekom jedne školske godine imali mogućnost besplatnog korištenja sadržaja u varaždinskome muzeju kao što su individualni i grupni posjeti stalnim postavima i izložbama (uz vodstvo muzejskih stručnjaka), tematska predavanja, edukacijsko-kreativne radionice i dr. Za učenike varaždinskih osnovnih škola kupnju iskaznica MIŠ, od početka, u kontinuitetu financira Grad Varaždin.

Želeći muzejske sadržaje učiniti dostupnijima što većem broju djece i mladih, Gradski muzej Varaždin pozivao je i ostale škole u Varaždinskoj županiji na sudjelovanje u MIŠ-u, dajući im mogućnost povoljne kupnje iskaznica ako se u program uključe svi učenici škole. Sa svakom novom školskom godinom taj broj se povećavao, a kupnju iskaznice (po simboličnoj cijeni od 10 kuna) financirali su učenici sami.

Veliko povećanje broja škola zabilježeno je u ovoj školskoj godini, u kojoj je kroz program MIŠ za sada u potpunosti obuhvaćeno devetnaest škola, s ukupno 7750 učenika. Među osnovnim školama to je svih devet varaždinskih škola te OŠ Beletinec, OŠ Petrijanec, OŠ Radovan, OŠ Sračinec i OŠ Trnovec, kao i varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, Druga gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija s p. j., Glazbena škola i Prva gimnazija, dok su djelomično u program uključeni i neki učenici iz OŠ Sveti Ilija te učenici iz Srednje strukovne škole.

Suradnja varaždinskog muzeja i škola kroz edukacijski program MIŠ pokazuje vrlo ohrabrujuće rezultate, jer se i nastavnici i učenici rado odazivaju na muzejske sadržaje i na takvu vrstu izvanučioničke nastave. O tome svjedoči i činjenica da je, samo u listopadu ove godine, u palači Sermage GMV-a održano tridesetak likovno-edukacijskih radionica uz izložbu Hommage à Miljenko Stančić, u kojima je sudjelovalo oko 900 učenika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola. Program MIŠ – Muzej i škola zato će i ubuduće biti temelj za razvoj edukacijske djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin, važne koliko za samu ustanovu toliko i za grad Varaždin i njegove najmlađe i mlade sugrađane.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.