Povodom Svjetskog dana učitelja čak 58 umirovljenih djelatnika primilo zahvalnice

| 4.10.2017. u 14:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada te je tim povodom danas u Županiji održana prigodna svečanost za djelatnike škola koju su otišli u mirovinu.

- Malo je zanimanja koje ljudi obavljaju, koja s razlogom mogu imati tu crtu plemenitosti. Obrazovanje je, uz obitelj, temelj formiranja kvalitetne osobe i uloga učitelja nikada ne može biti dovoljno valorizirana - rekao je tom prigodom župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je ujedno svim djelatnicima iskazao zahvalnost za dugogodišnji predani rad.

Zahvalnice je primilo čak 58 učitelja, nastavnika, profesora, spremačica, odgojiteljica, domara i ložača te jedna ravnateljica škole, među kojima tri učiteljice u mirovinu odlaze nakon 44 godine radnog staža, a dvojica nastavnika nakon čak 45 godina radnog staža. Prigodne zahvalnice i poklone djelatnicima je uručio zamjenik župana Tomislav Paljak i predsjednik varaždinske Županijske skupštine Alen Runac.

- Na područje obrazovanja treba uložiti najveće moguće napore. Na nama je da prepoznamo, nagrađujemo i stimuliramo najbolje učitelje. Svi zaslužuju poštovanje ali one najbolje treba posebno poticati. Varaždinska županije je, u odnosu na broj stanovnika, daleko najuspješnija na državnim i međunarodnim natjecanjima, i to nije slučajno. Nisu naša djeca pametnija od djece u ostalim županijama, sva djeca imaju potencijal, ali mi ovdje ulažemo dodatan napor i to još uvijek nije dovoljno - istaknuo je župan Čačić.

Jedan od uglednih i poznatijih varaždinskih profesora, Branko Topić, istaknuo je kako je u učiteljskoj profesiji najvažnija povratna informacija učenika.
- Neprocjenjivo je kada jednog dana kada sretnete svog učenika i kaže vam da mu je bilo lijepo, da je puno naučio, a neki kažu i da žale što nas nisu više slušali. Ta povratna informacija je neka satisfakcija, nekakav poticaj za cijeli radni vijek čovjeku koji radi u školi. Sve ostalo je zanemarivo - rekao je sada već umirovljeni profesor.

Osvrnuo se i na stanje hrvatskog školstva te dodao da je Varaždinska županija posljednjih desetak godina puno ulagala u školstvo.
- Nekakav radikalan zaokret u hrvatskom školstvu, koji bi trebalo napraviti pod hitno, ovisi o Ministarstvu. Mogućnosti Županije u ulaganje učitelja i nastavnika na lokalnoj razini su vrlo male. Naše plaće dolaze direktno iz državne riznice. Županija nam je omogućila rad u jednoj smjeni i dosta se ulaže u opremanje škola. No generalni zaokret mora se dogoditi na razini države - istaknuo je Topić.

DSC 7161

DSC 7171

DSC 7175

DSC 7176