Pitali smo ravnatelje: treba li zbog velikog broja odlikaša uvesti prijemne ispite za srednje škole? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Pitali smo ravnatelje: treba li zbog velikog broja odlikaša uvesti prijemne ispite za srednje škole?

IHR/Varaždinske vijesti | 29.6.2019. u 11:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Sredinom ovog tjedna počele su prijave srednjoškolskih programa za upis u prve razrede srednjih škola koje traju sve do 10. srpnja. S obzirom na to da ima učenika koji se ni sa svim peticama ne uspijevaju upisati u željeni program i zanimanje, posljednjih godina u školama je sve više zagovornika uvođenja prijemnih ispita za srednje škole.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos smatra da bi to bilo dobro. Štoviše, čak i najavljuje mogućnost prijemnih ispita iduće godine.

- Slažem se da bi uz ocjene trebala biti i provjera znanja učenika budući da su razlike između učenika koji su upisani i onih koji su ispod crte vrlo male. Kod nas bi to bila provjera znanja iz fizike i matematike. Planiramo provjeru za sljedeću godinu jer ocjene nisu 100 % – smatra Kos.

Da ocjene nisu sve smatra i ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac.

- Prijemni bi bio dobar u onim programima gdje je velik pritisak. Ocjene nisu sve, no odluka o uvođenju prijemnih ispita je teška odluka i pri njezinom donošenju trebalo bi sagledati sve aspekte, a jedan od njih je i činjenica da je sve manje djece - upozorava Grabar Kruljac.

Ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak smatra da bi umjesto prijemnog bolja bila mala matura za sve učenike osmih razreda, nešto poput državne mature koju pišu maturanti. Da uvođenje prijemnih ispita za upise u srednje škole nije potrebno smatraju ravnateljice Prve i Druge gimnazije Varaždin, škola za koje svake godine vlada veliki interes osmaša.

Ravnateljica Prve gimnazije Janja Banić navodi da u ovom trenutku prijemnima ne razmišljaju, a ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan ističe kako prijemni ispit nije potrebno uvoditi ni za jedan program.

- Učenici se vrlo kvalitetno isprofiliraju za buduće gimnazijsko obrazovanje te smo zadovoljni s ovakvim sustavom upisa - poručila je.