Petstotinjak učenika u školskim će vrtovima uzgajati voće, povrće i začinsko bilje Foto: Krešimir Đurić; ilustracija

Petstotinjak učenika u školskim će vrtovima uzgajati voće, povrće i začinsko bilje

| 23.4.2019. u 13:45h | Objavljeno u Društvo

Oko 500 učenika prvih i drugih razreda II., III., IV. i VI. osnovne škole Varaždin učit će o održivom razvoju kroz ekološki uzgoj hrane u vlastitim školskim vrtovima.

Riječ je o projektu "Mali vrt za održivo sutra" varaždinske Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica, koji se provodi od 1. ožujka ove godine do 29. veljače 2020. godine, a financira ga Ured za udruge Vlade RH, u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije". Projekt je vrijedan 347.910 kuna, od čega bespovratna sredstva Ureda za udruge iznose 313.119 kuna (90 posto), dok preostali iznos od 35.000 sufinancira Grad Varaždin.

- Tijekom projekta na obrazovanju za održivi razvoj radit ćemo s učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola, kroz aktivno i iskustveno učenje i osnivanje školskih vrtova. Kroz redovni kurikulum predmeta Priroda i društvo omogućit ćemo im aktivno usvajanje nastavnog sadržaja, uzgajanjem voća i povrća na vlastitim gradicama, na ekološki način. Tako će djeca dobiti priliku na terenu aktivno sudjelovati i učiti sadržaje koji su vrlo važni u edukaciji za održivi razvoj, za pametno korištenje resursa i daljnje poboljšanje kvalitete života, a u konačnici, i za očuvanje okoliša i našeg planeta Zemlje - istaknula je Rusalka Majer, predsjednica Udruge Gredica.

udruga_gredica_projekt_Mali_vrt_za_odrzivo_sutra_2.JPG

Pojasnila je da će svaki razred imati svoju razrednu gredicu na kojoj će uzgajati razno voće i povrće te začinsko bilje. U sklopu projekta održat će se i edukativne radionice, a učenici će posjetiti i lokalni OPG na kojem će izu prve ruke moći proučiti proces proizvodnje hrane što će im omogućiti da na direktan i aktivan način na terenu uče o prirodi, organskom uzgoju i vrtlarstvu, rastu i njezi biljaka i proizvodnji hrane. Edukativni programi o održivom razvoju bit će organizirani i za učitelje te zaposlenike Udruge Gredica.

Među predstavnicima škola, partnera na projektu, bio je i ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić.

- Naše škole rado su se uključile u ovaj projekt na poziv udruge Gredice jer nam svima itekako stalo da učenicima pružimo uvjete za cjeloviti razvoj i razvoj za život u skladu s prirodom koji je danas važniji nego ikada prije, uz probleme plastike, globalnog zagrijavanja i otpada. Održivi razvoj jedna je od međupredmetnih tema "Škole za život". Svaka će škola na svoj način provesti ovaj projekt, ali ono što nam je svima zajedničko jest izgradnja ekološkog povrtnjaka s povišenim gredicama i ostalim sadržajima koji su potrebni za uređivanje takvog povrtnjaka. Djecu na taj načun ujedno učimo da trebaju živjeti u skladu s prirodom te da hrana ne dolazi iz supermarketa nego iz prirode - napomenuo je Stančić, dodavši da je projekt namijenjen učenicima prvog i drugog razreda, jer je s takvim aktivnostima najbolje započeti od najmanjih nogu.

udruga_gredica_projekt_Mali_vrt_za_odrzivo_sutra_1.JPG

- VI. OŠ Varaždin je više od 15 godina eko-škola, s dijamantnim statusom od prošle godine, tako da imamo ima dugu tradiciju uređivanja školskog povrtnjaka i života u skladu s prirodom te nastojimo učenike učiti o važnosti održivog razvoja, što ne uključuje samo povrtnjak, već i to da učenici znaju da treba isključiti svjetlo iza sebe, da znaju zatvoriti vodu i da budu štedljivi te tako doprinose očuvanju našeg planeta - dodao je ravnatelj.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević istaknule su da ih veseli što će učenici imati mogućnost raditi u vlastitom vrtu, učiti o okolišu i odgovornoj upotrebi prirodnih resursa.