OSNOVNA ŠKOLA “PODRUTE” Od kreativnosti u Zadruzi do međunarodne suradnje

| 10.3.2019. u 15:33h | Objavljeno u Društvo

 

Nakon tri godine Osnovna škola “Podrute” završila je europski projekt Erasmus+ pod nazivom “The Bridge” u suradnji s osam škola: Ujedinjenim Kraljevstvom kao nositeljem projekta, Slovenijom, Nizozemskom, Španjolskom, Poljskom, Italijom i Norveškom, a s kojima se ostvarivala, kroz te godine trajanja projekta, razmjena učenika i učitelja te je ostvareno preko 50 mobilnosti.

Završen projekt “The Bridge”

- Nedavno nam je odobreno završno izvješće kojim je projekt završen. Predviđeno je bilo 55 mobilnosti, a ostvareno je čak i više - ističe ravnateljica škole Biserka Ratković.
Glavna tema ovog trogodišnjeg projekta bilo je poticanje čitanja te je cilj bio izgradnja mostova između različitih regija promičući demokraciju, dijalog, mir i poštovanje. Unutar samih partnerstva postojala su trilateralna i bilateralna partnerstva, a OŠ „Podrute“ se baš bazirala na poticanju čitanja pa se tako susret u Sloveniji temeljio na basnama i ostalim pričama s poukom na kraju.

Glavne aktivnosti održane su u školi gdje su učenici, podijeljeni u tri grupe, zajedno radili na različitim zadatcima. Jedna grupa pripremala je kratke crtane filmove temeljene na odabranim basnama, druga grupa postere i plakate, a treća grupa bila je zadužena za pripremu i izvedbu triju kratkih lutkarskih predstava. Tema ponovnog susreta u Engleskoj bila je gluma i film. Učenici su dva dana sudjelovali na dramskim radionicama, podijeljenim u grupe miješane po nacionalnostima. Rezultat dvodnevnog rada bio je igrokaz, koji su učenici sami pripremili i predstavili ostatku sudionika.

Na međunarodnoj razmjeni u Ujedinjenom Kraljevstvu tema je bila astronomija. Kada je OŠ „Podrute“ bila domaćin radili su na projektnim radionicama u Znanstveno-edukacijskom centru Višnjan, a u goste su im došli učenici iz Slovenije, Poljske, Italije, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Tijekom susreta učenici su sudjelovali na brojnim predavanjima i radionicama, primjerice izrađivali su i koristili teleskop i mikroskop, saznali su kako izraditi magnetometar, proučavali su utjecaj UV zračenja na bakterije te ispitivali učinkovitost krema za sunčanje - prisjeća se sukoordinatorica projekta Janja Maltar, učiteljica kemije i biologije.

Nadalje, još jedna od glavnih aktivnosti u sklopu projekta bila je i izrada digitalnih novina, projekt je uključio izradu digitalnih novina i to devet brojeva i svaka je škola mogla odabrati određeno razdoblje iz povijesti svoje zemlje koje je bilo jako važno za njih.

- Mi smo odabrali 1990. godinu kada je nastala država i onda su svi učenici uključeni u projekt morali pisati članke u sadašnjosti za sva područja, bilo da se radi o modi, glazbi, hrani i slično, ali kao da je 1990. godina. Pisali smo i e-knjigu koja sadrži anketu između 300-ak učenika iz škola partnera o poticanju čitanja - nabraja koordinatorica projekta Snježana Sedlar, inače knjižničarka, samo neke od aktivnosti koje su u tri godine provedene.

Školska zadruga "Cvetek"

Od ove školske godine u OŠ „Podrute“ aktivirana je zadruga pod nazivom "Cvetek", a koja djeluje u četiri sekcije: Mali kreativci koju vodi Nikolina Posavec, Cvjećarske grupe vode Anica Makopek-Pušec i Ružica Korotaj, Mlade kemičare Janja Maltar koja je ujedno i voditeljica Zadruge dok Mlade pčelare vodi vjeroučitelj i pčelar Štefek Vincek.

- Sveukupno je u Zadrugu uključeno 50-ak učenika, a namjeravamo od sljedeće godine uključiti još više učenika. Sve su sekcije osmislile svoje proizvode pa tako Mladi pčelari izrađuju svijeće i anđele od voska dok voditelj Štefek planira od proljeća u dvorištu škole postaviti košnice pa ćemo imati i pčelinji vosak. Mali kreativci izrađuju mirisne vrećice s lavandom koje su ručno heklane, a mi Mladi kemičari se bavimo izradom prirodne kozmetike. To su za sada sapuni, melemi za usne, šumeće čvrste kupke i kreme za lice od najfinijih hladnoprešanih ulja. Koristimo samo prirodne sastojke jer nam je moto prirodno i kvalitetno. Drago nam je da smo se u relativno kratkom vremenu uspjeli dobro prezentirati, pa smo već sudjelovali na predbožićnom sajmu u novomarofskom KC "Ivan Rabuzin" i tamo smo kroz tri dana prodali sve svoje zalihe proizvoda. Sudjelovali smo i na Smotri učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola u organizaciji Srednje škole Novi Marof u KC "Ivan Rabuzin" i osvojili 3. mjesto u konkurenciji devet srednjih i osnovnih škola koje djeluju duži niz godina. Nadalje, Cvjećarska grupa brine o školskom dvorištu i općenito bilju u školi i bave se rasađivanjem, pripremom sadnica i to posebno sadnicama lavande i nevena koje prodaju. Planiraju proširiti svoju djelatnost i na prešanje cvijeća i izradu nakita - zaključuje voditeljica Zadruge Janja, ističući da je rad četiriju sekcija u Zadruzi međusobno isprepleten, a čime se zaokružuje proces rada.