OŠ VINICA: Uz raznolike projekte sudjeluju i na natjecanjima pa ostvaruju zavidne rezultate

| 5.3.2018. u 20:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- S ciljem da škola postane što udobnije i zanimljivije mjesto za učenje i boravak, učitelji i učiteljice Osnovne škole Vinica uz suradnju pedagoginje u nastavu škole uvode zanimljive metode podučavanja koristeći nove tehnologije te često organiziraju projektnu nastavu - rekla je v.d. ravnatelja Mirjana Jambriško, dodajući da pri tome naglasak ostaje na nastavnom sadržaju u skladu s nastavnim programom, Godišnjim školskim planom i programom rada te Kurikulumom škole.

U projektima i roditelji

Naime, škola Vinica tradicionalno obilježava sve važne datume te prati sve manifestacije u Općini u koje se rado uključuje. Kao i sve škole u županiji, i škola u Vinici uvela je rano učenje informatike u koju je, iako se izvodi u popodnevnim satima te roditelji moraju naknadno dovoziti djecu, uključeno puno djece. Upravo je to dokaz da postoji dobra suradnja škole s roditeljima koji se uključuju u sve aktivnosti vezane za školu te doprinose svojim djelovanjem u provedbi projekata.

Primjerice, trenutno se u školi provodi projekt pravilne prehrane “Srcem i znanjem do zdravlja” u 4. razredu gdje učenici uče kako izraditi prirodni sok i čokoladno mlijeko sa zdravim namirnicama. Također sličan projekt rade učenici u prvom razredu matične, ali i u razredima područne škole Natkrižovljan i PŠ Ladanje Gornje.

Osim što su učenici projektom morali slagati jelovnike sa zdravim namirnicama, izrađuju i knjižicu s receptima, dok u četvrtom razredu paralelno uče i o probavnom sustavu te kako, inače, zdrave namirnice doprinose kvalitetnijem životu. Zanimljiv projekt koji se provodi u školi je i “Rođendanska torta” u sklopu koje djeca na zanimljiv način uče o mjesecima, datumima i godinama te ih povezuju s rođendanima.

U trećem razredu kako bi učenici utvrdili gradivo o vremenima i znali čitati lentu vremena kroz godine i stoljeća, u projekt se uključuju roditelji, djedovi, bake koji im pričaju zanimljivosti i događaje u nekim prošlim vremenima. Iz toga svega vidi se kontinuiran i predani rad u koji se uvijek uvodi nešto novo što je djeci zabavno, a opet poučno kako bi lakše svladala znanja o nastavnoj temi.

„Vinička etno kuća“

Škola ima dobru suradnju s Općinom Vinica pa ove godine surađuju oko projekta “Vinička etno kuća”. Naime, članovi Učeničke zadruge “Vrčeki” i drugi učenici škole ove su godine bili aktivni u dvije radionice u sklopu prekograničnog Etnotour projekta kojeg provodi Općina. Jedna se radionica odnosila na izradu cvijeća od krep papira, a na drugoj su se pravili kolači i učilo o važnosti očuvanja viničke narodne nošnje.

- Na taj način djecu usmjeravamo prema čuvanju narodne baštine i njegovanju domaćeg viničkog dijalekta – govori sugovornica, dodajući da se učenička zadruga već duže vrijeme orijentira upravo prema tome pa i izrađuje proizvode koji su u duhu viničke etno baštine. Inače, zadrugari svoja znanja naučena na raznim radionicama prenose na ostale učenike pa se u školi nedavno održala radionica izrade mirisnih svijeća i ukrasnih vrećica od tapeta ili starih kalendara.

S druge strane, učenici drugog razreda zajedno su s roditeljima i učiteljima prikupljali materijale pa izradili zanimljivu knjižicu o općini, njezinoj povijesti i znamenitostima, a knjiga je upravo u postupku uvezivanja. Uz to, škola ima dobru suradnju i s Dječjim vrtićom “Sreća” iz Vinice pa često vrtićka djeca posjećuju školu, a bili su i u školskoj knjižnici u kojoj se provode projekti “Tulum slova”, “Čitajmo mi u obitelji” i drugi.

Nadovezujući se na lektiru i čitanje, odrađen je jedan zanimljiv sat Hrvatskog jezika na kojem su učenici napravili edukativne igre koje su onda igrali na satu i tako ponavljali i ispitivali svoje znanje o sadržaju koji trebaju znati za lektiru. Kako kaže sugovornica, na taj se način učenike uči timskom radu, poštivanju pravila, te vrednovanju sebe i drugih.

Zavidni rezultati na natjecanjima

Da se ova škola uključuje u sva školska područja pokazuju i plasmani na većinu županijskih natjecanja. Do sada je učenik Mihael Ivančić koji se plasirao na pet županijskih natjecanja osvojio prvo mjesto na natjecanju iz informatike u kategoriji Algoritmi – Logo. Svakako važan uspjeh ostvarile su i gimnastičarke škole koje su na međužupanijskom školskom natjecanju u sportskoj gimnastici osvojile ukupno sedam medalja.

Dakle, zlato su osvojile Martina Kušinec u kategoriji drugih razreda, Klara Tot u kategoriji četvrtih razreda, Valerija Crnko u kategoriji petih razreda, Barbara Kušinec u kategoriji šestih razreda, Lara Drvarić u kategoriji sedmih razreda, dok je Rozalija Kušinec osvojila srebro u kategoriji četvrtih razreda, a Lana Krajcer broncu u kategoriji petih razreda.

S druge strane, informatičari su obilježili Dan sigurnijeg interneta te je učenica petog razreda, Petra Đopar, osvojila 4. nagradu u kvizu kojeg su rješavala djeca u cijeloj Hrvatskoj te se škola može pohvaliti i pobjednikom Smibove nagrade za izradu stripa, to je učenik trećeg razreda Leon Majcen.

Označeno u