OŠ Vidovec sudjeluje u Erasmus+ projektu "Raznolikost i integracija" Foto: OŠ Vidovec

OŠ Vidovec sudjeluje u Erasmus+ projektu "Raznolikost i integracija"

I.D./Varaždinske vijesti | 20.11.2017. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

Osnovnoj školi Vidovec, zajedno sa školama iz Njemačke, Austrije, Poljske, Portugala i Turske, Europska je unija početkom kolovoza odobrila sredstva za projekt "Vielfalt und Integration" (Raznolikost i integracija) u sklopu programa Erasmus+.

Naime, šest škola zajednički je prijavilo projekt na natječaj Europske unije kako bi dvije godine radili na ovom projektu.

- Tema je za vrijeme u kojem živimo izuzetno aktualna i značajna, jer će okupiti učenike iz škola šest različitih zemalja oko osnovne niti vodilje, a to je uvažavanje i prihvaćanje raznolikosti - ističe ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić.

U sklopu projekta, ravnatelj i učiteljica njemačkog jezika Lea Lesar-Dolenc od 1. do 5. studenoga prisustvovali su prvim radnim sastancima sudionika projekta u njemačkim gradovima Marburgu i Gladenbachu. Tijekom višednevnog boravka u Njemačkoj, sudionici projekta su se kroz različite aktivnosti upoznali s naporima koje njemačka Vlada čini kako bi se izbjeglice, odnosno imigranti integrirali u njemačko društvo. Također, sudionici projekta su imali prilike upoznati se i s načinima kako se u Njemačkoj vodi briga i o nekim ranjivim društvenim skupinama i njihovoj integraciji u društvo.

Na sastancima je isplaniran tijek dvogodišnjeg rada na projektu te je dogovoreno da će sljedeći susret biti početkom ožujka 2018. godine u Portugalu, gdje će se prezentirati demografske slike svih šest zemalja, raspravljati o ljudskim pravima te pitanjima emigracijskih i imigracijskih procesa. U Portugal će putovati petero učenika Osnovne škole Vidovec u pratnji učiteljice njemačkog jezika Lee Lesar Dolenc i ravnatelja Predraga Mašića. Slijede susreti u Poljskoj, zatim Hrvatskoj, nakon toga u Austriji te na kraju u Turskoj.