OŠ PETRIJANEC Multikulturalna škola koja njeguje različitost

| 2.4.2018. u 17:55h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Petrijanec je škola koja se zbilja može pohvaliti brojnim sadržajima, programima i različitim aktivnostima za učenike.

Uz matičnu školu Petrijanec imaju i dvije područne škole - PŠ Nova Ves i PŠ Strmec Podravski. Samim time i ne čudi da škola od ove godine djeluje kao partner u Erasmus Plus projektu pod nazivom “No place to hate” zajedno sa školama iz Portugala, Poljske, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i Turske.

- Projekt traje dvije godine, jedan transnacionalni sastanak smo već imali, a sad u travnju putuju učiteljice zajedno s učenicima u London. U lipnju svi partneri dolaze u našu školu na “techers training” pa pripremamo bogat program kako bismo bili dobri domaćini - rekla je ravnateljica škole Valerija Paljak, dodajući kako im program pruža uvid u više različitih škola i načine na koje one funkcioniraju.

- Bili smo u Protugalu, u jednoj osnovnoj školi koja također školuje nacionalnu manjinu. Zanimljivo je vidjeti kako različite škole na različite načine funkcioniraju. Primjerice u osnovnoj školi u Santaremu koju smo mi obišli i sudjelovali na nastavi, najnormalnija je međurazredna i međupredmetna fluktuacija pojedinih učenika, ovisno o potrebi. Tako jedan ili dva učenika iz četvrtog razreda budu na matematici trećeg razreda, vježbaju tamo gradivo i kasnije se najnormalnije vrate u svoj razred - istaknula je ravnateljica

Osim Erasmus Plus projekta, škola već godinama sudjeluje u različitim međunarodnim programima, kao što je Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku. Upravo za vrijeme ovih proljetnih praznika, učenici iz njemačke grupe Felix putuju u Rumunjsku na Jugendtheaterfestival. Škola ima i svoj filmski festival na njemačkom jeziku PAFF (Petrijanec Amateur Film Festival), kojeg je osmislila i pokrenula ravnateljica Paljak još kada je bila učiteljica. Festival svake godine okuplja brojne škole iz Varaždinske i Međimurske županije te Grada Zagreba. 

U kojim sve još projektima i aktivnostima sudjeluju učenici OŠ Petrijanec doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti