OŠ "IVANA RANGERA" KAMENICA: Predstavljen roman Stjepana Crnića Uskrsni krijes

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.2.2019. u 09:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici, u srijedu 20. veljače održano je predstavljanje knjige Stjepana Crnića Uskrsni krijes. - Želja autora da predstavi ovaj kratki roman u našoj školi i ne čudi obzirom da je i sam odrastao u Bedencu i polazio školu u Žarovnici - kaže ravnateljica škole Mirjana Posavec.

Uskrsni krijes namijenjen je mladim čitateljima, ali i onima koji će u njemu nostalgično detektirati opća mjesta vlastita odrastanja, u neka tehnološki drukčija i mirnija vremena. Roman ima autobiografski kararkter, a sam autor posvetio ga je zavičaju i prošlosti pa su našu dvoranu te večeri „posjetili“ i neki likovi iz romana s kojima je autor dijelio školske klupe.

Miroslav Mićanović, viši savjetnik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, pjesnik i pisac osvrnuo se na roman.

- Književnost je začudna, književnost nas motivira, inspirira, oblikuje naš karakter; i bez obzira na vrijeme i mjesto nosi univerzalnu poruku s kojom se može poistovjetiti svaki čitatelj. Književni tekstovi nude obilje mogućnosti promišljanja vlastitoga života jer postoje teme koje su univerzalne. Zajedništvo, prijateljstvo, rivalstvo, narodni običaji - samo su neke od tema isprepletene jednostavnom fabulom u ovom romanu,ali uvijek s moralnom poukom. Kako je tijekom predstavljanja knjige sam autor istaknuo u nekoliko navrata, želio je pisati o lijepim i pozitivnim stranama života - rekao je Mićanović.

Sanja Vučković, predstavnica izdavačke kuće CeKaPe, moderirala je predstavljanjem, a učenici Dramske družine kameničke škole dramatizirali su priču iz knjige, dok se čitanjem odabranih ulomaka publici predstavio autor. Zanimljive dijelove knjige odabrale su i predstavile učenice Laura Vresk i Lana Maček.

Osim proznih tekstova koje rado piše, Stjepan Crnić piše i poeziju te je na kraju zahvalio publici na dolasku dvjema pjesmama, a učenice Ines Jakopović, Mihaela Maček i Amanda Bunčić počastile su sve nazočne svojim kajkavskim autorskim pjesmama zaokruživši tako druženje pisca, učenika, njihovih roditelja i zaljubljenika u pisanu riječ.

Stjepan Crnić rođen je 1959. godine u Rijeci. Osnovnu je školu završio u Špišić-Bukovici kod Virovitice, a srednju školu, studij elektrotehnike i poslijediplomski studij završio je u Zagrebu, gdje živi i radi.

Kratkim pričama sudjelovao je na manifestacijama Susreti hrvatskih zavičajnih književnika u Zagrebu i Susret riječi u Bedekovčini. Objavio je roman „Alfa svijet – rodilište“ (Parvus d.o.o., Zagreb, 2014.) i novelu „Tajna divljeg kestena“ (Redak d.o.o., Split, 2016.). U zborniku kratkih priča „Preprekova jesen 2018“, koji je tiskan po završetku natječaja za najbolju kratku priču, a kojeg je raspisalo Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo (HKUPD) „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, objavljene su mu dvije priče.