OŠ „Gustav Krklec" Maruševec: Praktičnom nastavom potiču učenike za deficitarna zanimanja

| 14.5.2018. u 13:23h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

S ciljem da se djeca od malih nogu upoznaju s obrtničkim zanimanjima te da se u njima od malena potakne interes za razvijanje manualnog rada, Osnovna škola „Gustav Krklec“ iz Maruševca već sada uvodi neke preinake u školsku nastavu provodeći vlastitu malu školsku reformu. Radi se o tome da razmišljaju na koji način uvesti u nastavu dodatne vještine kojima će djeca sama moći, svojom kreativnošću i rukama učiti kako raditi i možda jednog dana od toga rada živjeti. Dakle, cilj im je zainteresirati već sada učenike za deficitarna zanimanja.

- Ne moramo težiti samo prema tome da nam učenici jednog dana upišu fakultete već smatramo da su došla odlična vremena za učenike koji namjeravaju raditi s rukama, fizički, manualno. Kod takve djece moramo razviti poduzetnički duh. Želimo svoje učenike zainteresirati za obrtništvo, želimo da se već sada počnu interesirati za deficitarna zanimanja kako bi jednoga dana od svojega rada mogla živjeti – rekao je ravnatelj škole Tomislav Vincek.

- Ako nam se iz jedne generacije u tom smjeru zainteresira samo nekoliko učenika koji bi se željeli baviti nekim deficitarnim zanimanjem, mi smo svoj cilj ostvarili – naglašava sugovornik, dodajući da bi to dvoje djece sigurno odmah našlo sigurno radno mjesto jer jednom naučenu vještinu nitko ti ne može uzeti, a na kraju možeš biti i sam svoj „gazda“.

Također, osim provođenja svojih malih reforma u nastavu, škola se ponosi i na svoje uspješne učenike. Iz četiri područja ova je škola imala predstavike na državnoj razini. Učenici 8. b razreda Iva Vresk i Petar Žiher, a koje je pripremala mentorica Sniježana Spudić, sudjelovali su na državnom natjecanju mladih tehničara u konkurenciji od 253 učenika od 5. do 8. razreda u 12 kategorija.

Učenica Iva Vresk natjecala se u kategoriji „Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina“ i ostvarila 3. mjesto, dok se učenik Petar Žiher natjecao u kategoriji „Elektrotehnika“ i ostvario 19. mjesto. Ekipa djevojčica iz područne škole Druškovec osvojila je treće mjesto na državnom natjecanju školskih sportskih društava koje se je održalo u Poreču. To je najbolji rezultat u šahu koji je ostvarila neka ekipa djevojčica iz Varaždinske županije na državnom prvenstvu, kao i veliki poticaj za projekt uvođenja šaha u osnovne škole Varaždinske županije. Ekipu su činile: Natali Novoselec, Marta Maloić-Surko, Janja Inkret, Jelena Inkret, Silvija Sever.

Od 12. do 14. travnja u Poreču se održavalo 59. državno natjecanje iz matematike. Ove godine plasman na završnicu državnog natjecanja izborila je učenica Janja Inkret iz 6. d razreda iz Druškovca, a koju je pripremao mentor Mihael Vurušić. Valja spomenuti kako su i sportaši iz odbojke izborili plasman na državno s mentorom Slavenom Štefanecom te Školski sportski klub s mentorom Mihaelom Vurušićem.

Kako u školi potiču učenike za deficitarna zanimanja čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti