Predavanje u IV. osnovnoj školi Varaždin održano je povodom Dana sigurnijeg interneta Foto: Krešimir Đurić

OPASNOSTI NA INTERNETU Svako četvrto dijete od 15 do 17 godina sastalo se sa strancem

| 12.2.2018. u 20:52h | Objavljeno u Društvo

U proteklih godinu dana u Hrvatskoj je više od pola djece u dobi od 9 do 17 godina primilo neprimjerenu poruku ili sadržaj. Pritom je takvu poruku primilo više od trećine djece u dobi od 9 do 11 godina, gotovo polovica djece u dobi od 12 do 14 godina te gotovo tri četvrtine djece u dobi od 15 do 17 godina, prema rezultatima istraživanja HR Kids Online.

"(O)siguran online" projekt u školama

Povodom dana sigurnijeg interneta, 6. veljače u IV. osnovnoj školi Varaždin, u sklopu projekta (O)siguran online, održano je predavanje “Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi”. Projekt je pokrenut od strane Wiener osiguranja VIG i započeo je u listopadu 2017. organizacijom okruglog stola na kojem su sudjelovali stručnjaci iz vladinih i nevladinih organizacija uz posebnu gošću, direktoricu Swedish media councila, Ewu Thorslund. U sklopu projekta nastala je i edukativna brošura (O)siguran online koju roditelji mogu preuzeti i online: http://beckaskola.com/osiguran-online/.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-1.JPG

Drugi dio projekta (O)siguran online namijenjen je edukaciji roditelja i nastavnika u 12 škola diljem Hrvatske tijekom veljače i ožujka. Edukativna predavanja u sklopu projekta (O)siguran online održavat će se u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK).

Jesu li naša djeca sigurna u online svijetu?

Istraživanje je pokazalo da je među djecom od 9 do 17 najpopularnija društvena mreža Facebook, dok se na drugom mjestu nalazi Instagram, kao i da svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom na društvenim mrežama.

Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. To je činilo svako deseto dijete u dobi od 9 do 11 godina, svako četvrto dijete u dobi od 12 do 14 godina te gotovo polovica djece u dobi od 15 do 17 godina. Posebno je zabrinjavajuće da se više od desetine djece u dobi od 9 do 17 godina u posljednjih godinu dana susrelo uživo s osobom koju su upoznali na internetu. To je napravilo svako četvrto dijete u dobi od 15 do 17 godina i svako deseto dijete u dobi od 12 do 14 godina.

Posljedice neodgovornog ponašanja u online svijetu

Predavanje u IV. OŠ bilo je namijenjeno roditeljima i učiteljima, a obuhvatilo je temu sigurnosti djece na internetu kroz tri područja: cyberbullying, neprimjereni sadržaji i društvene mreže. Naime, prema istraživanjima, 75 posto roditelja nikada nije sa svojom djecom razgovaralo o nasilju i zlostavljanju putem interneta, 66 posto djece predškolske dobi koristi mobitel i računalo bez nadzora, a čak 88 posto mladih svjedočilo je nekom obliku nasilja na društvenim mrežama.

- Djeca praktički već od prve godine života počinju koristiti tablete, a onda neposredno i internet, stoga je zaista važno da roditelji posjeduju znanja i kompetencije koje će zatim prenijeti na svoju djecu - istaknula je dr. sc. Lana Ciboci, potpredsjednica DKMK-a, ukazavši na brojne opasnosti kod korištenja interneta.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-2-lana-ciboci.JPG

- Nedavno smo tako mogli vidjeti tučnjavu djevojčica koju su djeca snimala i kasnije objavila na društvenim mrežama. Veliki problem na društvenim mrežama su i komunikacija te susreti s nepoznatim osobama. Djeca su često izložena i neprimjerenim, prije svega seksualnim sadržajima, a sve su to stvari od kojih se djeca trebaju naučiti obraniti - rekla je Ciboci i upozorila da djeca često uopće ne razmišljaju tko se skriva iza nepoznatog profila čiji zahtjev su prihvatili, ali i da mnoga djeca nisu svjesna posljedica koje virtualno nasilje ima na njihove vršnjake.

Zabrana nije rješenje

- Zabrana nije rješenje kada su djeca u pitanju. Djecu treba nadzirati, ali prije svega treba raditi na edukaciji i prevenciji te s djecom uspostaviti odnos povjerenja. Ako roditelj koristi samo zabrane, dijete će internet koristiti kod prijatelja, baka i djedova... - savjetovala je profesorica Ciboci.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-3.JPG

U sklopu projekta, u IV. OŠ podijeljene su brošure sa savjetima za roditelje o korištenju interneta, društvenih mreža i aplikacija kao što su Facebook, Snapchat, Instagram, YouTube, WhatsApp i Viber, podešavanju postavki privatnosti te software-u za blokiranje neprimjerenog sadržaja. Naglašeno je da s djecom treba razgovarati o sadržajima s kojima se susreću na internetu te ih upozoriti na opasnosti i zamke dijeljenja osobnih informacija.

- Smatram da učenici nisu dovoljno svjesni opasnosti kojima su izloženi na internetu. Upitna je razina znanja roditelja, ali nažalost i učitelja o tom problemu, stoga su ovakva predavanja potrebna - naglasila je ravnateljica IV. OŠ Jasmina Dvorski, dodavši da na školi provode više projekata i aktivnosti koje se tiču ove problematike.

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-4-jasmina-dvorski.JPG

4-osnovna-skola-varazdin-predavanje-sigurnost-na_internetu-osiguran-online-wiener-osiguranje-5.JPG