Učenici polaznici izbornog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje i voditelj Berislav Njegovec Foto: 3. OŠ Varaždin

Uspješna akcija u III. OŠ Varaždin: prikupili čak 1400 kilograma starog papira!

| 14.3.2019. u 18:33h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Učenici III. Osnovne škole Varaždin svaki mjesec organiziraju akcije prikupljanja starog papira kako bi pomogli očuvanju šuma i prikupili sredstva za uređenje učionice na otvorenom. Akcija je pokrenuta kako bi kako bi se učenicima omogućila kvalitetnija nastava na otvorenom, budući da na školskom dvorištu postoje klupe i stolovi ali nisu natkriveni, pa, uz to što brže propadaju, učenicima ne omogućavaju zaštitu od direktnog izlaganja suncu.

Prošlog utorka završena je još jedna akcija prikupljanja starog papira. Zajedničkim snagama prikupili su odličnih 1400 kilograma. Posebno marljivi bili su učenici od prvog do četvrtog razreda među kojima je više razreda pokazalo da stvarno imaju želju prikupiti što više starog papira i pomoći u realizaciji nadstrešnice na učioni na otvorenom.

Nakon održane akcije provedeno je vaganje prikupljenog papira od strane učenika osmih razreda uključenih u izborni predmet Građanski odgoj i obrazovanje koji su i organizatori inicijative za izgradnju nadstrešnice na školskom dvorištu.

Tako su se istaknuli učenici 4.b razreda s 190 kilograma prikupljenog papira, zatim 4.a s 173 kilograma, a 2.b i 1.a prikupili su gotovo identično; 160 i 159 kilograma. Od onih većih pohvale zaslužuje 5.a sa 140 kilograma.

Budući da za izgradnju nadstrešnice na učionici na otvorenom moramo prikupiti preko 10000 kuna uskoro organiziramo novu akciju koja će se održati od 25. do 29. ožujka.

Za proizvodnju jedne tone papira potrebno je: četiri stabla, 200 000 litara vode, 4600 kWh energije
Za proizvodnju jedne tone recikliranog papira: nije potrebno niti jedno stablo, 160 litara vode, 2400 kWH energije