Odgovor na potrebe tržišta rada: Od jeseni novi studiji na Sveučilištu Sjever Foto: Krešimir Đurić

Odgovor na potrebe tržišta rada: Od jeseni novi studiji na Sveučilištu Sjever

| 17.4.2018. u 16:13h | Objavljeno u Društvo

Sadašnji i budući studenti Sveučilišta Sjever imaju dobar razlog za zadovoljstvo - od ove jeseni u Sveučilišnom centru Varaždin kreću novi preddiplomski i diplomski studiji.

Najavio je to danas na konferenciji za medije rektor Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Marin Milković, istaknuvši da Sveučilište Sjever nove studijske programe uvodi isključivo prema potrebama gospodarstva.

- Sveučilište Sjever već se profiliralo u STEM područjima znanosti te je u tom području i nastavilo razvijati studijske programe. Više od 90 posto studijskih programa Sveučilišta Sjever sada je u STEM području pa možemo reći da smo po tome jedinstveni - istaknuo je rektor.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_02_milkovic.JPG

Uz postojeće preddiplomske studije (Multimedija, oblikovanje i primjena, Proizvodno strojarstvo, Elektrotehnika, Graditeljstvo, Tehnička i gospodarska logistika i Sestrinstvo), studentima će tako od 1. listopada biti dostupni i novi preddiplomski studiji Mehatronike i Fizioterapije, dok će se na diplomskoj razini, osim postojećih studija Poslovne ekonomije i Odnosa s javnostima, od jeseni izvoditi i studiji Multimedija, Strojarstvo te Graditeljstvo.

- Otvaramo dva nova preddiplomska stručna studija - Fizioterapiju na našem Odjelu za biomedicinske znanosti, a drugi je Mehatronika, za koji smatramo da postoji velika potreba u gospodarstvu. Bilo je jako puno upita privrednih subjekata, a za pokretanje takvog studijskog programa imali smo i potporu Hrvatske gospodarske komore. Tri sveučilišna diplomska studijska programa koja otvaramo, Multimedija, Strojarstvo i Graditeljstvo, zapravo su ispunjavanje obećanja našim studentima, koji su dugo čekali kako bi mogli nastaviti obrazovanje na našoj ustanovi. Sva tri programa su također u STEM području - pojasnio je Milković.

Dodao je da će predviđene kvote zadovoljiti potrebe studenata koji žele nastaviti obrazovanje i sveučilišne kapacitete.

- Upisivat ćemo 20-30 redovitih studenata na diplomske sveučilišne studije te isto toliko izvarednih studenata, a riječ je o onima koji su već zaposleni, no žele nastaviti profesionalni razvoj na akademskoj razini. Na preddiplomskoj razini će kvote biti nešto više, osnosno 30-35 redovitih studenata te 40-ak izvanrednih studenata. Vjerujem da smo time ispunili našu zadaću prema našem gradu i regiji te da ćemo našem gospodarstvu osigurati kvalitetne kadrove za daljnji razvoj privrede sjevera Hrvatske - naglasio je rektor Milković.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin izv.prof.dr.sc. Damir Vusić istaknuo je da je razvoj studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini u STEM području jedan od ključnih strateških ciljeva zacrtanih u Strategiji razvoja Sveučilišta Sjever.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_07_vusic.JPG

- Kod kreiranja studijskih programa moraju se uvažavati mišljenja mnogih dionika, prije svega gospodarstva, a s druge strane i studenata, posebice onih koji završavaju preddiplomski studij te se zasigurno, uz nas, i najviše vesele otvaranju novih diplomskih studija. Smatram da je ovo što činimo prirodan slijed događaja na tržištu visokog obrazovanja. Zadovoljni smo, ali moramo priznati da ne možemo zadovoljiti potrebe gospodarstva. Naime, trenutna situacija je takva da gospodarstvo vapi za kadrovima. Nažalost, svjedoci smo odlaska velikog broja ljudi van granica Hrvatske, no bili bismo sretni da svi studenti koji kod nas završe studij i ostanu ovdje te budu na usluzi svim potrebama i zahtjevima gospodarstva - napomenuo je Vusić.

Novi preddiplomski stručni studij Mehatronika i diplomski sveučilišni studij Strojarstvo predstavio je pročelnik Odjela za strojarstvo doc.dr.sc. Vlado Tropša, istaknuvši da za ovim studijima postoji izniman interes na tržištu rada u regiji, ali i šire.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_03_tropsa.JPG

O preddiplomskom stručnom studiju Fizioterapija govorio je pročelnik Odjela za sestrinstvo izv.prof.dr.sc. Goran Kozina, naglasivši pritom da fizioterapija, zbog starenja populacije, postaje sve potrebnija, kao i da zbog rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama, ali i blizine brojnih toplica u Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji, već sada postoji izuzetno velika potreba za takvim kadrovima.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_04_kozina.JPG

Diplomski sveučilišni studij Multimedija predstavio je pročelnik Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu, doc. art. Robert Geček te naglasio kako se ovaj studij temelji na najnovijim tehnologijama i kreativnosti koje uključuju razvoj kompetencija za produkciju videoigara, dizajn, korisnička sučelja i slično, a spomenuo je i da je u planu pokretanje studentske televizije.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_05_gecek.JPG

Diplomski sveučilišni studij Graditeljstvo predstavio je pročelnik Odjela za graditeljstvo, prof.dr.sc. Božo Soldo, koji je naglasio da se ovaj studij pokreće zbog iznimnog interesa studenata, ali i gospodarstvenika.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_06_soldo.JPG

Prorektor Vusić ovom je prilikom ujedno najavio nove aktivnosti u Sveučilišnom centru Varaždin, istaknuvši 3D&D stručni skup koji će u srijedu 25. travnja okupiti najbolje stručnjake iz područja multimedije, kao i 1. Dan karijera koji će se održati krajem svibnja.

sveuciliste-sjever-varazdin-predstavljanje-novih-studijskih-programa_08.JPG