Novi uspjeh naše stručnjakinje: Ružica Piskač dobitnica Yaleove nagrade za poučavanje i mentorstvo Foto: Ružica Piskač / Privatni album

Novi uspjeh naše stručnjakinje: Ružica Piskač dobitnica Yaleove nagrade za poučavanje i mentorstvo

| 5.5.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Profesorica na Odjelu računalnih znanosti američkog Sveučilišta Yale, prof.dr.sc. Ružica Piskač, bivša varaždinska gimnazijalka rodom iz Filipića, naselja u sklopu grada Novog Marofa, dobitnica je ovogodišnje Yaleove nagrade Ackerman za poučavanje i mentorstvo.

Veliko je to priznanje njenom radu na ovom prestižnom sveučilištu, budući da kandidate za nagradu nominiraju sadašnji i bivši studenti, opisujući utjecaj predavača na njihovo studiranje, istraživanje i rad. Naime, i mnogi je njeni bivši studenti često kontaktiraju kako bi im pomogla i usmjerila ih svojim savjetom.

- Jako sam sretna i ponosna što sam dobila ovu nagradu i zahvaljujem svim sadašnjim i bivšim studentima koji su me predložili za nagradu. Poučavanje i mentorstvo je dvosmjeran proces, i ja sam puno naučila od svih njih - naglasila je Ružica Piskač, dodavši da je velika čast primiti ovu nagradu.

- Pokušavam ih motivirati, ohrabriti i zajedno s njima otkriti u čemu su najbolji - rekla nam je prof. Piskač, koja na Yaleu radi kao "assistant professor" od jeseni 2013. godine, dok će s 1. srpnja ove godine napredovati u zvanje "associate professor".

Ružica Piskač je nakon gimnazije studirala matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a već se tada iskazala dobivši rektorovu nagradu. Nakon diplome 2000. godine u Zagrebu, magistrirala je 2006. na Institutu za informatiku Max Planck u Njemačkoj, a doktorirala je 2011. godine na L'Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj, gdje je dobila i nagradu "Patrick Denantes" za najbolji doktorat iz informatike. Akademsku je karijeru nastavila na Max Planck Institutu za softverske sisteme, nakon čega je počela raditi na Yaleu.

Renomirani stručnjaci s područja informatičkih znanosti vrlo su traženi i u velikim svjetskim kompanijama, no čini se da je ovogodišnja dobitnica Yaleove nagrade odlučila čime se želi baviti u narednom razdoblju.

- Sada znam da želim nastaviti poučavati studente - zaključila je.