NOVA MREŽA ŠKOLA Do 10. prosinca Varaždinci mogu davati prijedloge i primjedbe

| 5.12.2017. u 16:33h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Do 10. prosinca građani Varaždina gradskoj upravi mogu dostaviti svoje prijedloge i primjedbe o “Prijedlogu mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina”. Problem mreže škola i upisnih područja u Varaždinu povlači se već nekoliko godina, što dokazuje i broj učenika upisanih u prve razrede te broj razrednih odjeljenja u pojedinim gradskim školama, o čemu smo više puta pisali.

Postojeća Mreža škola donesena je 2010. godine, no u međuvremenu je, zbog demografskih promjena, kao i izgradnje stambenih naselja Grabanice i POS Jalkovečka, došlo je do pojačanog pritiska upisa djece u VI. osnovnu školu, nasuprot I. i II. OŠ u centru grada, gdje se, kako napominju iz gradske uprave, zbog povećanog broja starije populacije i iseljavanja u prigradska područja, broj učenika smanjuje.

- Ujedno su uočene manjkavosti, prije svega udaljenost ulica obuhvaćenih upisnim područjima od sjedišta škola, koje se novim Prijedlogom mreže nastoje korigirati - ističu iz Grada. Od projekta dogradnje VI. OŠ odustalo se zbog nedostatka sredstava u proračunu, a iz Grada su već ranije najavili da će velikom pritisku na ovu školu doskočiti racionalizacijom i raspodjelom mreže škola.

Izmjene u novom prijedlogu Mreže osnovnih škola uglavnom se odnose na smanjenje pritiska na VI. OŠ, a nastoji se proširiti upisno područje I. OŠ. U upisno područje I. OŠ dodaje se tako Ul. Grada Koblenza (nova ulica). Ulice A. K. Miošića, Anina, I. Cankara, I. Gundulića, J. Draškovića i Školska, koje su do sada bile u upisnom području II. OŠ, stavljaju u zajedničko upisno područje I. i II. OŠ. Umjesto F. Galinca 1. i 1.a, na II. OŠ sada je cijela Ul. Franje Galinca, a s ciljem rasterećenja VI. OŠ u upisno područje II. OŠ dodaju se i Križanićeva ulica od Jalkovečke do F. Galinca, M. Krleže od Zagrebačke ulice do K. Filića te T. Ujevića do K. Filića, kao i sama Ul. K. Filića.

Isti cilj ima i ukidanje zajedničkog upisnog područja I., II. i VI. OŠ s ulicama S. Vukovića i Zrinskih i Frankopana, koje sada postaju upisno područje II. OŠ. Bri- še se i zajedničko upisno područje III. i VI. OŠ s ulicama Jalkovečka, D. Cesarića i Z. Kunc koje, s obzirom na blizinu VI. OŠ, ulaze u upisno područje VI. OŠ.

- Proteklih godina, unatoč zajedničkom upisnom području, nije bilo zainteresiranosti za upis u III. OŠ iz tih ulica pa ovo smatramo nužnošću - ističu iz Grada. U upisno područje IV. OŠ dodaje se Hrašćica s pripadajućim ulicama koje su do sada bile u zajedničkom upisnom području IV. i V. OŠ.

- Radi se o manjoj udaljenosti IV. OŠ te manjka interesa za upisom u V. OŠ djece s tog područ- ja, unatoč postojanju zajedničkog upisnog područja - stoji u Prijedlogu mreže škola. Ujedno se dodaje Ul. V. Cerovečkog kao nova ulica u Hrašćici. U upisno područje V. OŠ dodaje se Vatrogasna ulica (nova ulica).

U upisnom području VI. OŠ ostaje Ul. M. Krleže, ali od Ul. K. Filića do Jalkovečke. Drugi dio Krležine stavlja se u upisno područje II. OŠ. U upisnom području VI. OŠ ostaje i Ul. T. Ujevića, ali od Filićeve do Jalkovečke. Drugi dio Ujevićeve stavlja se u upisno područje II. OŠ. Upisna područja III. OŠ i VII. OŠ se ne mijenjaju.

Nacrt prijedloga te obrazac za sudjelovanje dostupni su na internetskoj stranici Grada Varaždina (varazdin.hr), a građani svoje prjedloge mogu dostaviti do 10. prosinca na adresu: Grad Varaždin, Upravni odjel za društvene djelatnosti, P. Preradovića 10, Varaždin, s naznakom “Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Prijedlog mreže osnovnih škola za područje Grada Varaždina”, ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., također putem obrasca.

Po završetku savjetovanja s javnošću i donošenja na Gradskom vijeću, Prijedlog mreže osnovnih škola u gradu Varaždinu uputit će se Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Mrežu škola za područje Republike Hrvatske, na prijedlog ministarstva, donosi Vlada RH.

Moguće lokacije za nove škole

Prema važećim dokumentima prostornog uređenja, na području grada Varaždina planirano je više lokacija za javnu i društvenu namjenu, na kojima, prema iskazanim potrebama, mogu biti smještene osnovnoškolske ustanove.

Točno određene lokacije za osnovnu školu prema Generalnom urbanističkom planu Grada Varaždina i Detaljnom planu uređenja Grlice – Rakite u Biškupcu su na prostoru Biškupca, sjeverno od Mažuranićeve ulice, a prema Urbanističkom planu uređenja sjevernog dijela Grada Varaždina, na neizgrađenom zemljištu na Banfici, sjeverno od Koprivničke ulice.

Tko se upisuje u koju školu?

Učenici se u određenu školi upisuju na temelju prebivališta, odnosno prijavljenog boravišta. Veličinu upisnog područja određuju smještajne mogućnosti škole utvrđene na temelju mogućnosti rada u jednoj smjeni, demografski pokazatelji i prometna povezanost. Radi racionalnijeg raspoređivanja učenika ili rada škola u jednoj smjeni, može se utvrditi zajedničko upisno područje dviju ili više osnovnih škola. Pravo roditelja da dijete upiše u školu kojoj po upisnom području ne pripada ograničeno je mogućnostima pojedine škole, no upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalni ustroj rada škola i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnome području škole.