Nema više loživog ulja u PŠ Lovrečan: nakon energetske obnove škola zablistala

Napisao/la: VV -

Područna škola Lovrečan, koja je izgrađena davne 1929. godine, u potpunosti je energetski obnovljena.Osim značajnih ušteda na energentima, učenici i djelatnici imat će neusporedivo bolje uvjete za rad: zahvaljujući ulaganju EU novcem i novcem Varaždinske županije u školu je napokon uveden i prirodni plin koji je zamijenio loživo ulje.

Završna konferencija projekta punog naziva „Energetska obnova zgrade PŠ Lovrečan na adresi Svetog Lovre 35, 42208 Cestica, Veliki Lovrečan“ održana je u srijedu, 10. travnja. Ukupna vrijednost projekta je 1.068.639,16 kuna, od čega je 614.473,03 kuna ili 57,5 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Varaždinska županija projekt sufinancira s 454.166,13 kuna ili 42,5 posto, od čega je 266.774,93 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Treća škola u tri tjedna

- S ponosom mogu reći da je Područna škola Lovrečan treća škola u posljednja tri tjedna u kojoj su uspješno završili radovi na energetskoj obnovi. Najveće zadovoljstvo je vidjeti zadovoljne učenike, njihove roditelje i djelatnike škole, što je nama u Varaždinskoj županiji još jedna konkretna potvrda koliko je važna bila odluka da se pokrene novi investicijski ciklus ulaganja „težak“ 70 milijuna kuna. Zahvaljujući dobroj pripremi i vođenju ovog i svih drugih EU projekata energetske obnove, odobren nam je bespovratan EU novac, na koji smo dodali sredstva iz županijskog proračuna te ćemo obnoviti ukupno 22 škole. Rezultat je doista fantastičan. Derutne školske zgrade pretvaraju se u energetski učinkovite objekte u kojima je djeci i učiteljima ljepše i ugodnije raditi, a štedi se na energentima, što znači da nam ostaje novac koji ponovno ulažemo u obrazovanje i podizanje standarda. Uz sve to, pridonosi se i zaštiti okoliša – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak. Škola u Lovrečanu, čija je matična škola OŠ Cestica, izgrađena je prije točno 90 godina. Danas ima 62 učenika.

ps_lovrecan_energetska_zavrsna_2.JPG

- Škola je bila obnovljena od 1982. do 1984. godine, a 2007. je dograđena učionica, ulazni hol i trijem, što je omogućilo uvođenje jednosmjenske nastave. Međutim, energetska obnova vrijedna više od milijun kuna najveće je ulaganje u školu. Izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova, kao i ravnog krova te poda tavana, a uz to je postavljena nova vanjska stolarija. Ugrađen je i novi kondenzacijski kotao za grijanje i pripremu tople vode, čime je zamijenjen dosadašnji kotao na lož ulje koji je služio samo za grijanje – rekla je ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak.

Svi ti radovi rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje za 60,18 posto na godišnjoj razini u odnosu na potrošnju prije obnove, a istodobno će biti smanjena količina emisije CO2 u atmosferu za značajnih 64,75 posto. Zahvaljujući tome, školska zgrada je iz energetskog razreda F prešla u razred C.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je potpisan u lipnju prošle godine, a potom je u postupku javne nabave za izvođača radova izabrana tvrtka Građevinarstvo Stipić d.o.o. iz Svetog Ivana Zeline. Za uslugu provedbe projekta odabrana je AZRA d.o.o. iz Varaždina koja upravlja i administrira projektom. Na završnoj konferenciji bili su i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, kao i ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži.

ps_lovrecan_energetska_zavrsna_3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.