Na području grada Ivanca i šire kronično nedostaje školovanih stolara Foto: Grad Ivanec

Na području grada Ivanca i šire kronično nedostaje školovanih stolara

Varaždinske vijesti | 13.2.2018. u 12:14h | Objavljeno u Društvo

Drvoprerađivačkim tvrtkama i obrtima koji posluju na području grada Ivanca i šire kronično nedostaje školovanih stolara koje su spremni zaposliti odmah nakon završetka školovanja i zato pozdravljaju inicijativu Srednje škole Ivanec i Grada Ivanca da se pojačanom promocijom priđe animaciji učenika i njihovih roditelja za upis u stolarsko zanimanje.

S obzirom na to da lokalni poduzetnici trebaju kvalitetne, školovane kadrove kako bi mogli zadovoljiti sadašnju potražnju i širiti buduću proizvodnju, Srednja škola će u suradnji s poduzetnicima u najkraćem vremenu pokrenuti marketinšku kampanju s ciljem animiranja upisa u stolare. U tome će imati potporu Županijske gospodarske komore Varaždin, koja će se u kampanju uključiti sredstvima iz EU projekta namijenjena promociji deficitarnih zanimanja za privredu.

To je glavni zaključak sa sastanka koji je u ponedjeljak, 12. veljače, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, održao s predstavnicima drvoprerađivačkih tvrtki i obrta te Srednje škole Ivanec. Grad Ivanec u tu se problematiku uključuje u cilju kontinuiranih napora na poticanju lokalne poduzetničke klime i potpore ovoj inicijativi, dok se Poslovna zona Ivanec d.o.o. pridružuje kao nositelj potpornih programa u gospodarstvu.

Inače, inicijativa za sastanak došla je od Srednje škole, koja je u direktnom kontaktu sa strukom pravodobno željela dobiti informacije potrebne za planiranje obrazovne i upisne politike u novoj šk. godini 2018./2019.

- S obzirom na to da gospodarstvenici trebaju tu struku, odmah krećemo s aktivnostima u cilju promocije ovog zanimanja. Potrebno je obići škole, u obilazak uključiti i same poduzetnike te učenicima i roditeljima pojasniti mogućnosti stipendiranja, praktičnog rada, naukovanja i zapošljavanja – naglasila je ravnateljica Srednje škole Lidija Kozina.

Zdravko Marković, direktor Drvodjelca, poručuje da bi samo za potrebe Drvodjelca Srednja škola trebala u stolarsko zanimanje upisati najmanje 15 učenika. Mladen Canjuga, vlasnik obrta Stol – interijeri Horvatsko, izrazio je spremnost da se pridruži u marketinškoj kampanji i osobno obiđe osnovne škole šireg ivanečkog kraja.

Ivica Friščić, vlasnik Obrta za proizvodnju građevinske stolarije i elemenata koji posluje u Ivancu, kazao je također da bi u perspektivi trebao nekoliko novih radnika, međutim, temeljem dosadašnjih iskustava s učenicima na praktičnoj nastavi konstatirao je njihovu nedovoljnu zainteresiranost i motivaciju za taj posao.

Stručna suradnica u Županijskoj gospodarskoj komori Božica Šantek poručila je da će u upisnu kampanju koja se svake godine provodi u osnovnim školama na području cijele Varaždinske županije nastojati uključiti i poduzetnike koji će učenicima i roditeljima iz prve ruke moći pružiti sve informacije o naukovanju, stipendijama i zapošljavanju.

U nastavku skupa je Ana Jagetić, voditeljica EU projekata zaposlena u Projektnom uredu Ivanec, nazočne informirala o pojedinim natječajima koji se uskoro otvaraju, a namijenjeni su upravo malim i srednjim poduzećima. U vezi svih natječaja pozvala je poduzetnike da dođu na savjetovanja i informiranje u Projektni ured te navela da su njegove usluge povoljnije od drugih jer su subvencionirane od strane Grada Ivanca, a usto, riječ je o troškovima koji se kod EU programa smatraju prihvatljivim pa ih poduzetnik ne treba financirati iz vlastitih sredstava.