Na Elektrostrojarskoj školi održano 2. natjecanje u programiranju PLC sustava Foto: Elektrostrojarska škola Varaždin

Na Elektrostrojarskoj školi održano 2. natjecanje u programiranju PLC sustava

Varaždinske vijesti | 5.6.2018. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 2. lipnja, po drugi put je održano natjecanje u programiranju PLC sustava koje organiziraju tvrtke Atinel i Siemens, te Elektrostrojarska škola Varaždin.

Natjecanje se održalo u prostorijama Elektrostrojarske škole Varaždin. Za svakog natjecatelja bilo je osigurano radno mjesto s potrebnim hardverom i softverom. Radno mjesto je sadržavalo prijenosno računalo s instaliranim TIA softverom za programiranje PLC-ova i dodirnih ekrana (HMI-a) te panela ormara s montiranim i u većoj mjeri ožičenim CPU-om, napajanjem i ostalim ulazno/izlaznim elementima, te potrebnim alatom.

Zadatak na natjecanju je bio koncipiran tako da su natjecatelji dobili elektro-dokumentaciju koja je u većoj mjeri bila gotova. Na toj dokumentaciji su, prema zadatku, trebali docrtati nedostajuće spojeve koje su zatim trebali ožičiti na panelu ormara. Nakon ožičenja trebali su podesiti frekvencijski pretvarač te programirati PLC i dodirni ekran za zadani zadatak.

Natjecanje je nadgledao iskusan žiri sastavljen od djelatnika Atinela, Siemensa i Elektrostrojarske škole, a najbolja tri natjecatelja dobila su vrijedne nagrade.

Na natjecanju je najbolji bio učenik Elektrostrojarske škole Filip Milec, drugoplasirani je bio student Sveučilišta Sjever Denis Šmintić, a trećeplasirani učenik Elektrostrojarske škole Rudolf Leon Filip. Ukupni poredak je prikazan u donjoj tabeli.

ess-tablica-plc-challenge.jpg

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_PLC_challenge_1.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_PLC_challenge_2.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_PLC_challenge_3.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_PLC_challenge_4.JPG

elektrostrojarska_skola_varazdin_-_PLC_challenge_5.JPG