MOŽE SE U 5. Osnovnoj školi uveli zdrave obroke i to već za 4,5 kune!

| 3.4.2017. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

Prošlo je više od godinu dana otkada je u V. osnovnoj školi Varaždin proveden pilot-projekt pod nazivom „Primjena načela pravilne prehrane u formiranju prehrambenih navika djece u osnovnoj školi“ za koji se temeljna ideja javila na stručnom skupu koji je organizirao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Tu je ukazano na problem prehrane djece vrtićke i školske dobi, a kao glavni uzročnici neprimjerene prehrane navedeni su zastarjela i nedostatna infrastruktura, ograničena financijska sredstva te nedovoljna educiranost djelatnika škole.

Da bi dokazali da su ti problemi rješivi, ravnatelj V. OŠ Mario Šipek je u suradnji s nutricionistima iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina, profesoricom savjetnicom Anitom Car te profesorom mentorom Davorom Hostićem odlučio pokrenuti pilot-projekt.

Prije uvođenja novog, stari je jelovnik bio ispunjen pizzama, paštetama, hrenovkam, punjenim slatkim pecivima i sličnom hranom, prisjeća se Mario Šipek, ravnatelj V.OŠ, koji napominje da su s pilot-projektom počeli u školskoj godini 2015/2016.

- Nakon što sam ustrojio stručni tim, koji je utvrdio postoje li minimalni uvjeti za ostvarivanje projekta, morali smo nabavljati nove kuhinjske uređaje kakve do sad nismo koristili, poput štapnih miksera i sokovnika. Budući da dnevno poslužujemo više od 320 obroka, koji su sada većinu dana u tjednu kuhani, novi režim zahtijevao je potpunu organizaciju i pomoć ostalog osoblja - veli ravnatelj te napominje da pri svakom obroku postoji mogućnost prilagodbe učeniku koji iz nekih razloga određenu namirnicu ne smije konzumirati.

- Budući da su se učenici susreli s novim namirnicama na stolu, kao što su humus, odnosno, namaz od slanutka na crnom kruhu ili žganci, odnosno, palenta s jogurtom, svi smo se morali angažirati i dodatno motivirati učenike prilikom užine, naglašava. Također ravnatelj dodaje da su nutricionisti imali stvarno težak zadatak koji je bio pojačan cijenom dnevnog obroka od 4,50 kune...

Više o projektu pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u