Međimurske škole spremne za novu školsku godinu Foto: Međimurska županija

Međimurske škole spremne za novu školsku godinu

Varaždinske vijesti | 22.8.2017. u 20:43h | Objavljeno u Društvo

U Domašincu je zaustavljen trend iseljavanja mladih, dok se u Strahoninec useljavaju obitelji i iz Austrije, uz kontinuirano građenje novih domova. Jedan od motiva je svakako ulaganje u obrazovanje, po kojem je apsolutni predvodnik Međimurska županija. I ove će godine izdvojiti značajna sredstva za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju svojih školskih objekata, a najveći dio radova koji se odvija upravo tijekom ljeta, obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

S ciljem da nova školska godina sve učenike diljem Međimurja dočeka u obnovljenim ili novim prostorima 4. rujna, dva tjedna ranije provjerio je stanje nekih od većih investicija, koje u 2017. godini u obrazovanju dosežu i 100 milijuna kuna.

Iskorištavanje europskih sredstava

- Osnivač smo preko 30 osnovnih škola diljem Međimurja i vodimo se obrazovnom politikom kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, stvaranja kvalitetnih uvjeta u infrastrukturi i najmodernijeg  standard, kako bi stvorili kraj visokoobrazovanih ljudi, ali i dali motivaciju za nastavak vrhunskih rezultata - rekao je međimurski župan nakon obilaska gradilišta osnovnih škola u Strahonincu, Orehovici, Prelogu, Domašincu i Goričanu zajedno vrijednih oko 20 milijuna kuna, na konferenciji u OŠ Domašinec.

- Županija je našim školarcima omogućila puno, kako u matičnoj, tako i Područnoj školi Dekanovec. Nakon što smo dobili igralište, ove godine imamo kompletnu izmijenjenu stolariju, a pripremamo dokumentaciju i za jednosmjensku nastavu - naglasila je Martina Kivač, ravnateljica OŠ Domašinec, škole koja broji 238 učenika, a za koju je dana inicijativa da u svom nazivu nosi ime Florijana Andrašeca.

- Ovakva investicijska ulaganja, uz sve one projekte koje provodi Županija uz Općinu, motiv su obiteljima da ostanu u svom kraju. Ovo je jedan kontinuitet radova, koji daje rezultate, mladi su nas napuštali i odlazili u susjedne zemlje, a ovime zaustavljamo taj trend i zaokružujemo našu priču u obrazovanju  - dodao je načelnik Mario Tomašek.

U uređenja i adaptacije međimurskih škola ove će se godine utrošiti više nego ikada, zbog kapitalnih projekata gradnje, odnosno završetka izgradnje školskih sportskih dvorana u Goričanu, Orehovici, Strahonincu i Pribislavcu za što će se izdvojiti oko 60 milijuna kuna. Uz to, kako je župan najavio, sljedeći se tjedan očekuje potpisivanje ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja kojim će se financirati projekti energetske učinkovitosti teški 27 milijuna kuna te kroz energetsku učinkovitost obnoviti gotovo sve srednje škole, Učenički dom Graditeljske škole i nekoliko osnovnih škola u Šenkovcu, Selnici i Donjem Kraljevcu.

Udžbenici na klupama prvog dana nastave, prijevoz svima besplatan

U OŠ Strahoninec kao i u Orehovici radovi na dvodijelnoj sportskoj dvorani su pri samom kraju, a dok je u Strahonincu nabavljena i oprema, u Orehovici se očekuju radovi na liftu, spojnom hodniku i instalacijama, te sportskom podu. U OŠ Prelog u tijeku je 2. faza rekonstrukcije atrija kojim se dobivaju dvije nove učionice.

- Kapitalne investicije puno znače, ali one nikako nisu sve, ulaganje u ljude, naše učenike i profesore je ključ našeg razvoja, uz olakšavanje kućnog budžeta roditeljima. Stoga nastavljamo s našim projektima koje mnogi kopiraju i preuzimaju, od osiguranih udžbenika koji će sve osnovnoškolce dočekati na stolovima, do besplatnog prijevoza za sve školarce bez obzira na udaljenost od škole u Međimurju, europskim projektom vrijednim 800 tisuća kuna u kojem radimo s darovitim učenicima, zatim projektom teškim milijun kuna kojim smo osigurali besplatne školske obroke, a potičemo i rad na kreativnosti u kulturi i umjetnosti naših srednjoškolaca s projektom u evaluaciji - naglasio je međimurski župan, dodavši kako se ujedno preko jedinstvene Međimurske zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec potiče izvrsnost i ističe socijalna osjetljivost zajednice.

Projekt osobnih asistenata u nastavi

Međimurska županija ujedno ima jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi, za što je u četverogodišnjem razdoblju osigurano 10,6 milijuna kuna.

- Županija je od tog iznosa, dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega 643 tisuće kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava, dakle od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju, to su izvori iz Europskih fondova - zaključio je Posavec i na tome zahvalio cijelom timu ljudi koji je s njime i odradio terenski obilazak, zamjenicima župana Sandri Herman i Josipu Grivcu, pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branku Sušecu, privremenom pročelniku Upravnog odjela za poslove župana Goranu Gotalu i direktoru tvrtke MIN–Međimurje, Investicije, Nekretnine d.o.o. Ivanu Vinkoviću.

Još jedna dodana vrijednost je i ta da međimurski predškolci jedini imaju osiguranog pomoćnika od najranije dobi, što se u narednom razdoblju i nastavlja.

Učenici će ove godine itekako biti sretni kada se s ljetnih praznika vrate u novouređenu školu, a uz neke tek pokrenute projekte, novih iznenađenja, prostora i pogodnosti za rad u njihovom drugog domu neće manjkati ni u školskoj godini 2018./2019. Ulaganjem u obnovu i izgradnju škola, podižu se uvjeti i kvaliteta provođenja nastave, s kojima se Međimurje itekako može ponositi.